Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” έδωσε ο νέος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης.
Αναφερόμενος στο αυτοδιοίκητο του Κέντρου ο κ. Λιάπης σημειώνει “με τις θεσμικές αλλαγές που κυρώθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή και αφορούν στο ΚΕΘΕΑ, η Κυβέρνηση προστατεύει και στηρίζει την αποστολή του ενισχύοντας το αυτοδιοίκητό του. Δεν θα γινόταν αυτό αν υπήρχε η πεποίθηση πως το αυτοδιοίκητο λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην επιτυχημένη αποστολή του Οργανισμού ή ως εκκολαπτήριο διαφθοράς και αυθαιρεσίας. Το αυτοδιοίκητο αποτελεί οργανικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας που εφαρμόζεται. Μιας διαδικασίας που δίνει τη δυνατότητα σε πολλά από τα μέλη των δομών του ΚΕΘΕΑ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απεξάρτησης, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως θεραπευτές. Μεταδίδοντας την προστιθέμενη αξία της βιωματικής τους εμπειρίας στους καινούριους θεραπευόμενους. Ταυτόχρονα, θεραπευόμενοι που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης έχουν λόγο στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση, της οποίας ο ρόλος αναβαθμίζεται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναδεικνύοντάς την σε κυρίαρχο όργανο χάραξης της στρατηγικής του ΚΕΘΕΑ”.
Σε σχέση με τους στόχους της δικής του διοίκησης αναφέρει: “Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και την αυτονομία του Οργανισμού, προχωρώντας, παράλληλα, στη χάραξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσεως για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών. Το ΚΕΘΕΑ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει την χρηματοδότησή του από τον Προϋπολογισμό, με 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Εξορθολογισμό θα εμπεδώσουμε, θα φέρουμε περισσότερη αλληλεγγύη και δημοκρατία. Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές πάνω στα Οικονομικά της Υγείας, τόσο στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας των Αθηνών, όσο και στο Πανεπιστήμιο του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών, με έχουν φέρει κοντά στους τεχνικούς όρους των αναλύσεων κόστος-ωφέλους και κόστους-αποδοτικότητας, οι οποίοι πρέπει να χαρακτηρίζουν τις διοικητικές αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε στον χώρο της Υγείας και εν προκειμένω στον ευαίσθητο τομέα της Απεξάρτησης. Το ΚΕΘΕΑ, όμως, δεν είναι ένας Οργανισμός που μπορεί να λειτουργήσει με απρόσωπα τεχνοκρατικά κριτήρια. Η προστιθέμενη αξία που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο βασίζεται στη βιωματική σχέση και επαφή που έχουν οι εργαζόμενοί του με το θεραπευτικό του μοντέλο”.
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές/διαφοροποιήσεις στον τρόπο και τις διαδικασίες θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων, τόνισε: “Η νέα Διοίκηση, όπως συνέβαινε εξάλλου μέχρι τώρα, δεν θα παρεμβαίνει στο θεραπευτικό μοντέλο. Πάντα, όμως, όταν αναλαμβάνονται μεγάλοι εθνικοί στόχοι όπως αυτός της καταπολέμησης των ναρκωτικών χρειάζονται νέες διαδικασίες, που θα πλατύνουν το ρόλο των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Διαδικασίες που δεν θα θίγουν το ομολογουμένως επιτυχημένο θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, θα βοηθούν, όμως τον Οργανισμό να ανταποκριθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά σε ένα επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον συνεχούς ανάδυσης νέων τύπων και μορφών εξαρτήσεων και αντίστοιχων θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων. Γιατί, θα ήθελα να τονίσω πως το ΚΕΘΕΑ δεν ασχολείται μόνο με τα ναρκωτικά, αλλά και με άλλες μορφές εξαρτήσεων, όπως το αλκοόλ, ο παθολογικός τζόγος ή η εξάρτηση από το διαδίκτυο. Είμαι γιατρός, πέρα και πάνω από όλα τα άλλα και ως λειτουργός της ιατρικής είμαι προσανατολισμένος σε όσους από τους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε ανάγκη, όπως εκείνοι που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης”.
Και καταλήγει: “Στο ΚΕΘΕΑ, το έχω τονίσει επανειλημμένως, δεν πηγαίνω ως εισαγγελέας. Πηγαίνω ως επιστήμονας ταγμένος στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου για να ασκήσω τον θεσμικό ρόλο που μου ανατέθηκε. Ίσως από άλλους κύκλους να προαλείφονταν εισαγγελείς για το τιμόνι του ΚΕΘΕΑ. Εμείς, ως νέο ΔΣ, δεν ερχόμαστε να αναδιφήσουμε με ιεροεξεταστικό ζήλο στα οικονομικά και θεσμικά πεπραγμένα του ΚΕΘΕΑ, προς αναζήτηση σκανδάλων, αλλά για να προσφέρουμε πολύτιμο έργο για τους συνανθρώπους μας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν οφείλουμε να ελέγξουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και μάλιστα όταν πρόκειται για 20 εκατομμύρια Ευρώ επί 25 χρόνια. Γιατί, βασικός άξονας της πολιτικής που χαράσσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η εμπέδωση της διαφάνειας παντού. Σε κάθε Οργανισμό που επιδοτείται με δημόσιο χρήμα, το οποίο οφείλει να διαχειρίζεται χρηστά και να αξιοποιεί με όρους αποδοτικότητας, λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας. Οφείλουμε να ξέρουμε πραγματικά πού πηγαίνουν και πού έχουν πάει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων”.