«Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού», είναι ο τίτλος του γνωστού βιβλίου του Λένιν. Και κάπως έτσι, διά αυτού του τίτλου, ίσως να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την κριτική που δέχεται από ανώνυμους αριστεριστές στο Διαδίκτυο η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Ο λόγος για μια κριτική αρρωστημένη και επιπόλαια, που δεν έχει ούτε όσιο ούτε ιερό και αναδεικνύει την ιδεολογικοπολιτική μισαλλοδοξία που πάντα χαρακτήριζε και ακόμα χαρακτηρίζει την υπόγα και τους συνοδοιπόρους της. Οσοι έχουν επιφορτιστεί τη βρόμικη δουλειά, ζέχνοντας εδώ και χρόνια απανθρωπιά και μπόχα, συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, παρά την κατάρρευση των αριστεριστών στην κάλπη το 2023.

Πριν από λίγο καιρό, στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου μίλησαν με καλά λόγια για την Ντόρα Μπακογιάννη φίλοι της από το ίδιο πολιτικό στρατόπεδο, αλλά και φίλοι της από την αντίπερα όχθη. Η βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη ήταν μία εκ των πολιτικών που τοποθετήθηκε, όπως και η πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τα τρολ του αριστερισμού δεν πήγαν στο κατόπι της της δεύτερης, αλλά στο κατόπι της Λιάνας Κανέλλη, όπως έκαναν στο παρελθόν και οι χρυσαυγίτες. Ιδια μεθοδολογία, ίδιες βδελυρές τακτικές, καθ’ όλα όμως θρασύδειλες.

Αναρτώντας πλάνα από την προαναφερόμενη εκπομπή και φυσικά κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία και έχοντας υιοθετήσει στο Χ (πρώην Τwitter) ψευδώνυμα, σχολίασαν μέχρι και το ότι η Λιάνα Κανέλλη φορούσε... μπλε και ότι τόλμησε να πλέξει το εγκώμιο της Ντόρας Μπακογιάννη. Το φυσιολογικό για αυτούς θα ήταν όποιος μιλά για την Ντόρα Μπακογιάννη και τη Νέα Δημοκρατία να ξερνά μίσος, fake news και θεωρίες συνωμοσίας. Είναι αυτοί οι «προοδευτικοί» των Εξαρχείων που θέλουν την κοινωνία διαιρεμένη και εγκλωβισμένη σε κλίμα εμφυλιοπολεμικό. Οι άνθρωποι της υπόγας μισούν όσους υπερβαίνουν τις πολιτικές τους διαφορές και εκφράζουν την εκτίμησή τους για πρόσωπα της άλλης ιδεολογικής όχθης, μισούν όσους προτάσσουν τη φιλία και όσους γενικότερα συμπεριφέρονται με ανωτερότητα. Ομως, η κοινωνία έχει αξιακές και αισθητικές αντοχές και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

Κολλημένοι στο χθες

Οπως σκέφτονται αυτοί της υπόγας, σκέφτονταν όσοι δολοφόνησαν τον Παύλο Μπακογιάννη. Οπως αυτούς της υπόγας σκέφτονται όσοι επί δεκαετίες τώρα μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση, κάθε προσέγγιση, κάθε πρωτοβουλία για μια καλύτερη ζωή. Θυμάστε αυτά τα αμίμητα περί «τεχνοφασισμού»; Τους κουκουλοφόρους της υπόγας ενόχλησε ακόμα και ο σταυρός στο λαιμό της βουλευτού του ΚΚΕ. Διότι αυτό ως εικόνα χαλά το αφήγημά τους. Αυτοί οι θαμώνες των καταγωγίων και των παλιών συνιστωσών των Εξαρχείων είναι σήμερα «ενοχλημένοι». Πέντε χρόνια με Νέα Δημοκρατία συν άλλα τρία; Πώς να το αντέξουν οι άνθρωποι; Είχαν βολευτεί επί ΣΥΡΙΖΑ και παρασιτούσαν. Και τώρα αναπολούν τις προ του 2019 ημέρες, όταν η μόνη τους απασχόληση ήταν να βρίζουν τη Νέα Δημοκρατία στο Διαδίκτυο και να παραμονεύουν εκεί, αναζητώντας ευκαιρίες για να σπιλώνουν τους αντιπάλους. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να ζουν στο περιθώριο.

Από τις συνεχείς επιθέσεις λάσπης των αριστεριστών προς πάσα κατεύθυνση, πηγάζουν και συμπεράσματα. Ενα εξ αυτών είναι η πολιτική ανωριμότητα της υπόγας. Ας πει κάποιος στους αριστεριστές ότι όσοι διακινούν μπόχα απωθούν. Ας πει τους πει επίσης ότι η λάσπη κατά της κυβέρνησης – που έχει νωπή εντολή από το λαό– συσπειρώνει τη «γαλάζια» βάση. Οι εντυπώσεις από την αλήστου μνήμης περίοδο 2015-2019 είναι ακόμα νωπές. Ο κόσμος θυμάται πως προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και δεν θέλει ούτε να ακούσει για την Κουμουνδούρου. Επίσης, δεν μπορούν οι πολίτες να καταλάβουν γιατί κατακρίνεται στο Διαδίκτυο η καλή κουβέντα μιας πολιτικού για μία αντίπαλό της. Πού πήγε ο πολιτικός πολιτισμός; Πότε επιτέλους θα εξελιχθούν κοινωνικά και ιδεολογικοπολιτικά αυτοί του αριστερισμού που ξέμειναν πίσω στο 1917;

Κάτι τελευταίο: Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι οι αριστεριστές δεν επιτίθενται στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Τα θέλουν ισχυρά, για να «κόβουν» από το κυβερνών κόμμα. Με κάτι τέτοιες οπορτουνιστικές λογικές πορεύονται. Και προτιμούν να επιτίθενται στη Λιάνα Κανέλλη.