Στη Θεσσαλία κινηθήκαμε σε τρία επίπεδα: Το πρώτο ήταν η αποφυγή της υγειονομικής κρίσης με την έγκαιρη περισυλλογή των νεκρών ζώων. Κάτι που πετύχαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα συναρμόδια υπουργεία. Το δεύτερο είναι η πληρωμή των αποζημιώσεων.

Ηδη έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατ. ευρώ για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Το σύνολο των αποζημιώσεων εκτιμάμε ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, 2,1 εκατ. έχουν δοθεί σε αλιείς της περιοχής και 15,8 εκατ. θα δοθούν σε όσους παραγωγούς (χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, παραγωγούς αρωματικών φυτών κ.ά.) οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση να ασφαλιστούν. Το τρίτο επίπεδο είναι ο προγραμματισμός της επόμενης ημέρας.

Με μια σειρά μέτρων, όπως το 5.2 που αφορά την αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ένταξη ακόμη και των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης με επιπλέον 20 εκατ. ευρώ, έχει εδραιωθεί το αίσθημα ότι οι πληγέντες δεν είναι μόνοι.

Η κυβέρνηση είναι παρούσα, αποφασισμένη να προχωρήσει τάχιστα στην αναγέννηση της Θεσσαλίας.

Το στοίχημα για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία είναι μεγάλο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε.

* Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων