Την Ισραηλινή θέση ότι οι εβραϊκές δυνάμεις πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο και την ασφάλεια στη Γάζα μετά το πέρας του πολέμου, φαίνεται πως υιοθετεί και ο Λευκός Οίκος.

«Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να προβλέψουμε μια χρονική περίοδο μετά το τέλος της σύρραξης, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πιθανότατα θα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα και θα έχουν κάποιες αρχικές ευθύνες ασφαλείας», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος των ΗΠΑ προβαίνει δημοσίως σε μια τέτοια αναγνώριση και έρχεται δύο ημέρες μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας της Γάζας για αόριστο χρονικό διάστημα.

«Το Ισραήλ ότι δεν ενδιαφέρεται να επανακαταλάβει τη Λωρίδα»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πάντως πως το Ισραήλ ότι δεν ενδιαφέρεται να επανακαταλάβει τη Λωρίδα, καθώς τα σχόλια του Νετανιάχου προκάλεσαν ανησυχίες ότι υπάρχουν βλέψεις για κάτι τέτοιο.

Αυτό οδήγησε σε αρκετές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ που εξέφρασαν με έμφαση την αντίθεσή τους στην επανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ. Πάντως, ο Κέρμπι υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα ήταν «λάθος» για το Ισραήλ να επανακαταλάβει την περιοχή.

«Αλλά για πόσο καιρό και πού και σε τι μέγεθος και κλίμακα και πεδίο εφαρμογής, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά

Ο Kέρμπι τόνισε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης δομής διακυβέρνησης για τη Γάζα μετά τη λήξη του πολέμου, αλλά δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη προοπτική για ένα βιώσιμο σχέδιο.

«Νομίζω ότι εκεί που βρισκόμαστε είναι πολλά ερωτήματα και όχι πολλές απαντήσεις», τόνισε για να προσθέσει πως «ξέρουμε τι δεν θέλουμε να δούμε στη Γάζα μετά τον πόλεμο, δεν θέλουμε να δούμε τη Χαμάς να έχει τον έλεγχο και δεν θέλουμε να δούμε μια εκ νέου κατάληψη από το Ισραήλ».