«Ανεύθυνη» και «επικίνδυνη» είναι η έκκληση για την επιστροφή ισραηλινών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και «απερίσκεπτες» και «εμπρηστικές» είναι οι σχετικές αναφορές από ορισμένους Ισραηλινούς πολιτικούς, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Τους παραπάνω χαρακτηρισμούς μετέδωσε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του εδάφους της Γάζας».

Καταδίκη και από τη Γαλλία 

Επίσης, και η Γαλλία, από πλευράς της, καταδίκασε νωρίτερα σήμερα τη διεξαγωγή συγκέντρωσης στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή και Ισραηλινών υπουργών, που ενθάρρυνε την επιστροφή των ισραηλινών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση των Παλαιστινίων από τον θύλακα.

«Δεν είναι αρμοδιότητα της ισραηλινής κυβέρνησης να αποφασίσει πού πρέπει να ζουν οι Παλαιστίνιοι στη γη τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Γαλλία καταδικάζει τη διεξαγωγή (αυτής της) συνάντησης» και «αναμένει από τις ισραηλινές αρχές τη σαφή καταγγελία αυτών των θέσεων», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της θα βρίσκεται σε ένα ενιαίο παλαιστινιακό κράτος που θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ», καταλήγει η γαλλική διπλωματία.

Η συγκέντρωση των Ισραηλινών με αίτημα την επιστροφή των εποικισμών 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ παρότρυνε τους Εβραίους εποίκους να επιστρέψουν στη Γάζα σε μια κατάμεστη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, την Κυριακή, με την παρουσία υπουργών της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκαλώντας την καταδίκη των Παλαιστινίων που είπαν ότι τα λόγια του ισοδυναμούσαν με έκκληση για τον αναγκαστικό εκτοπισμό τους.

Στις παρεμβάσεις τους ομιλητές ζήτησαν την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα, κρίνοντας ότι η αποκατάσταση των οικισμών είναι ο μόνος τρόπος που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει υποστηρίξει ποτέ μέχρι τώρα μια ενίσχυση της εποικιστικής δραστηριότητας στη Γάζα, δηλώνοντας ότι το σχέδιο αυτό «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος».

Η Λωρίδα της Γάζας, η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ κατελήφθησαν από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967. Περίπου 400.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δίπλα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ, ωστόσο, απέσυρε τους πολίτες του από 21 οικισμούς που είχαν διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Στο έδαφος αυτό ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει εκτοπιστεί από τότε που άρχισαν οι μάχες τον Οκτώβριο.