Συμφωνία επετεύχθη χθες στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών που απαιτούνταν ενώ εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης η συμφωνία να ψηφιστεί για πρώτη φορά από το σύνολο του ελληνικού κοινοβουλίου.
Αναλύοντας τα σημεία συμφωνίας, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων. Η βάση είναι η εξής: Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας. Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό. Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Ποιους αφορά; Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα».
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μας
έδωσε τη δυνατότητα να κινηθούμε με ανοιχτό πνεύμα, μας κάλεσε και μας
ενίσχυσε με την πρωτοβουλία του να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα
Κόμματα. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ας ενώσουμε
τις προσπάθειές μας τουλάχιστον σε αυτό το θέμα».
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε στο ερώτημα αν πρόκειται για διεύρυνση της εκλογικής βάσης ή απλώς διευκόλυνση των ήδη
εκλογέων: «Μιλάμε για διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού και όσων
νομίμως θα είναι στο μέλλον. Γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχουν, κατ’ αρχήν
Ελληνόπουλα τα οποία σπουδάζουν εκτός Ελλάδος και άνθρωποι οι οποίοι διαρκώς
μετακινούνται εκτός Ελλάδος και αποκτούν το νόμιμο δικαίωμα. Ο νόμος θα είναι
ίδιος για όλους. Να απευθύνω ένα μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια: Όσοι δεν
περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο- γιατί γνωρίζετε ότι η θέση της
Κυβερνήσεως είναι ότι θέλαμε όλοι να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης και μάλιστα
με επιστολική ψήφο, δεν είχαμε 200 ψήφους για να το περάσουμε όπως απαιτεί το
Σύνταγμα- τους καλώ να το δουν σαν ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Επιτέλους οι
Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο τους. Προφανώς
δεν απαγορεύει κανείς σε όποιον Έλληνα πολίτη από το εξωτερικό θέλει να ψηφίσει
στη χώρα μας».
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Γκιόκας αντίστοιχα, εμφανίστηκαν κατ’ αρχήν θετικοί με τη λύση, αλλά επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτηση των κομμάτων τους μετά την αναθεώρηση του άρθρου 54 και την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου. Η αναθεώρηση του άρθρου αυτού, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη, είναι αναγκαία για να μην εκπέσουν ως αντισυνταγματικές οι προϋποθέσεις της παραμονής των ψηφοφόρων και της κατοχής ΑΦΜ.
Η εκπρόσωπος του ΜέρΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε πάντως ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση, καθώς υπολείπεται από την πρόταση του κόμματός της, ενώ θετικοί με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Πολίτης αντίστοιχα.