Η φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει αλόγιστα είπε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΘ Ευθύμιος Λέκκας  στην ΕΡΤ εξηγώντας και αναλύοντας  κατά περίπτωση τους λόγους που οδήγησαν  στις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας.

 

Αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή ποταμού, νομιμοποιημένοι στο πέρασμα του χρόνου από την πολιτεία, καμένα  δάση και περιοχές που αδυνατούσαν να εμποδίσουν  τα νερά  αλλά και το μέγεθος της έντασης του ίδιου του καιρικού φαινομένου,  είναι οι κύριοι λόγοι  που οδήγησαν στον τραγικό απολογισμό των πλημμυρών στην Εύβοια.

Κατά 1,5 μέτρο υψηλότερα από το 2009  έφτασε η στάθμη  των νερών του ποταμού Λίλαντα στην Εύβοια αποκαλύπτοντας έτσι και τη σφοδρότητα του φαινομένου. Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε ενδεχομένως και τα 350 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 150 της προηγούμενης πλημμύρας. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ Λέκκας εκεί πάντα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς στις εκβολές  του ποταμού έχει δημιουργηθεί οικιστική περιοχή. Είναι αυθαίρετες κατασκευές που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν  και θα δημιουργούν πάντα πρόβλημα στην περιοχή, ανέφερε ο κ.Λέκκας προσθέτοντας ότι η φυσά λειτουργεί όπως εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει  αλλά εμείς πρέπει να αλλάξουμε, υπογράμμισε ο καθηγητής. Είπε ακόμη ότι την οικιστική αυτή περιοχή δεν μπορούν να την προστατεύσουν αντιπλημμυρικά έργα καθώς βρίσκεται μέσα στο Δέλτα του ποταμού και προηγέιται η λεκάνη απορροής του ποταμού εκτάσεως 240 τετραγωνικών χιλιομέτρων.