Η εσωτερική ασφάλεια, το ζήτημα της ναυτιλίας αλλά και η κατάσταση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Μανιφέστο», στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο συνεδρίασε νωρίτερα εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπό το βάρος των αμερικανικών επιδρομών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και ενώ μαίνεται η σύγκρουση Ιερουσαλήμ-Τεχεράνης, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε επανεξέταση των δεδομένων αναφορικά με το τι συνεπάγεται η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή τόσο για το εσωτερικό της χώρας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκε μεταξύ άλλων η ετοιμότητα της προστασίας στόχων ισραηλινών/εβραϊκών συμφερόντων, περιλαμβανομένων και των Ισραηλινών πολιτών που βρίσκονται στη χώρα μας και είναι εν αν αναμονή του επαναπατρισμού τους. Προ ημερών, άλλωστε, συνελήφθη στην Κύπρο ένας Αζέρος, ο οποίος φέρεται να είναι πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν και προετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει τρομοκρατική ενέργεια εναντίων ισραηλινών/δυτικών στόχων.

Σχετικά με τη ναυτιλία, συζητήθηκε ποια θα είναι η διαχείριση της κρίσης και οι οδηγίες προς τα πλοία ελληνικών συμφερόντων σε περίπτωση που το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ ή εάν η κρίση επεκταθεί στον ευρύτερο Περσικό Κόλπο. Μέχρι τότε, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση «έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης προς τη ναυτιλιακή κοινότητα με συστάσεις παραμονής σε ασφαλές λιμάνι για τα πλοία ελληνικής σημαίας και συμφερόντων που βρίσκονται κοντά στα Στενά του Ορμούζ μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης».

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, βάσει της ίδιας γραμμής πληροφόρησης, αυτές παραμένουν σε περιορισμένη ετοιμότητα στην Κρήτη, περιοχή η οποία είναι εγγύτερα στο θέατρο των επιχειρήσεων. Τούτο δεν αναιρεί την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδος ότι δεν θα έχει καμία εμπλοκή στις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή.

Στο διπλωματικό σκέλος, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι «η λύση στο ζήτημα πρέπει να αναζητηθεί μέσω της διπλωματίας», ενώ παράλληλα καλεί σε αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί περεταίρω κλιμάκωση.

Ακόμα, στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η ασφάλεια των Ελλήνων στην περιοχή της κρίσης.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο επιχειρήσεις απομάκρυνσης συμπατριωτών μας, αρχικά από το Ισραήλ (μέσω Αιγύπτου) και εν συνεχεία από το Ιράν (μέσω Αζερμπαϊτζάν). Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών καταγράφει σε μια πλατφόρμα τους Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ προκειμένου να γνωρίζει πόσοι είναι και πού βρίσκονται σε περίπτωση που αυτοί θελήσουν να επαναπατριστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Μανιφέστο», ο αριθμός των συμπατριωτών μας που ενεγράφη στη σχετική πλατφόρμα προσεγγίζει τα 600 άτομα.

«Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας σύνθετης και αβέβαιης γεωπολιτικής συγκυρίας» υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ.