Στο μεταναστευτικό και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την προοπτική της ένταξης χωρών που ανήκουν στα Δυτικά Βαλκάνια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις που παραχώρησε στον Τύπο μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχε στη Γρανάδα της Ισπανίας.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από μία τελική συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και πόσο εφικτή είναι η επίτευξη συμφωνίας. Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης, αρχικά, αναγνώρισε πως «η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σίγουρα στη θετική κατεύθυνση».
«Έχουμε μία Συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου, θα μπούμε τώρα στη διαδικασία του τριλόγου, αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο θα έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μια χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής», πρόσθεσε.
Ωστόσο, τόνισε πως «από μόνο του το Σύμφωνο αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης. Χρειάζεται μια πολύ πιο συνολική προσέγγιση και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεσμών αλλά και των κρατών-μελών, για να υποστηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».
«Παραδείγματος χάρη, η συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί με την Τυνησία είναι μια προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο πρέπει να γίνει με τη Λιβύη, το ίδιο πρέπει να γίνει με την Αίγυπτο, η οποία και αυτή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή αν αυτοί κατευθύνονταν προς την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
«Αυτό το θέμα έχει μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση»
Στη συνέχεια, απαντώντας και σε δεύτερο σκέλος της ερώτησης, το οποίο είχε να κάνει με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για περισσότερα χρήματα στο μεταναστευτικό και αν είχε στο νου του την Τουρκία, όταν έκανε αυτήν την αναφορά, ο πρωθυπουργός είπε: «Και το ίδιο σε ένα βαθμό, ναι, γίνεται και με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, μέσα από μια συζήτηση στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Άρα προφανώς αυτό το θέμα έχει μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση».
«Γι’ αυτό και, ακριβώς, η Ελλάδα θα επιχειρηματολογεί υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας για να μπορούμε να στηρίζουμε εκείνες τις χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές, το τονίζω, συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών», κατέληξε.
«Δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες Κράτους Δικαίου»
Ακόμα, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα, για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος και για το πώς επηρεάζει η όλη συζήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και είκοσι χρόνια, από την "Ατζέντα της Θεσσαλονίκης"», προσθέτοντας: «Χωρίς κατ' ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο».
Έπειτα, σημείωσε: «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες οι οποίες λαμβάνουν καθεστώς υποψήφιας χώρας να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν μία διαδικασία η οποία είναι αυστηρά καθορισμένη».
«Κι όταν μιλάω για αυστηρά καθορισμένη διαδικασία, προφανώς και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίον οι χώρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αξιολογήσεις που θα γίνονται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να γνωρίζουμε εάν πράγματι προχωρούν σε αυτό το δρόμο», διευκρίνισε.
Παρόλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως για η χώρα μας δεν είναι ανοιχτεί σε εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου, διευκρινίζοντας, όμως, πως δεν φωτογραφίζει κάποια συγκεκριμένα: «Σε αυτή την κατεύθυνση, θέλω να τονίσω ότι για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου. Αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα. Νομίζω ότι και οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια η οποία απαιτείται, έτσι ώστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να μπορούν να διεκδικούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
«Ταυτόχρονα, βέβαια, η συζήτηση αυτή, της σημαντικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ένωσης, των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους, εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως οι δράσεις συνοχής ή η Κοινή Αγροτική Πολιτική, εις βάρος χωρών που ακόμα χρειάζονται τέτοια κεφάλαια», είπε, στο τέλος, ο πρωθυπουργός σχετικά με αυτό το ζήτημα.