«Στρατηγικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανία» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έδωσε το «παρών» στη θεμελίωση της νέας πτέρυγας της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές στον χώρο της υγείας, στην εμπιστοσύνη που δείχνει η εταιρεία αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Όπως επισήμανε, η επένδυση της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 70 χρόνια στην Ελλάδα, αποδεικνύει την πίστη της στη χώρα μας. «Χαριτολογώντας έλεγα πόσο προνοητική ήταν η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι αποδεικνύεται πως η Ελλάδα γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. 

Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία φτάνει πια τα 6 δισεκατομμύρια, και -όπως είπε- είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2019, ενώ οι γιατροί απολαμβάνουν πια καλύτερων απολαβών και με περαιτέρω ενίσχυση, περαιτέρω στήριξη οικονομική για τις εφημερίες 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, πως τα χρήματα τα οποία δαπανώνται για την υγεία δεν πρέπει να χάνονται στους λαβύρινθους της γραφειοκρατίας, και της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης. «Αντίθετα, μαζί με τους πόρους από τον εξορθολογισμό, έχουμε χρέος να τα κατευθύνουμε στη δημόσια θεραπεία, στην περίθαλψη, στα νέα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι πιο ακριβά, αλλά μπορούν να είναι και πιο αποτελεσματικά» είπε. 

Τόνισε επίσης ότι «ο υπουργός Υγείας γνωρίζει πολύ καλά τη δέσμευσή μου ότι κάθε ευρώ το οποίο θα εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό της υγείας, μέσω του εξορθολογισμού τον οποίο προανέφερα, θα παραμείνει στον γενικό προϋπολογισμό της υγείας για τις αυξημένες δαπάνες και επενδύσεις που ξέρουμε πια ότι πρέπει να κάνουμε». 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια με περισσότερες επενδύσεις οι οποίες ενισχύουν την εθνική οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας. «Έχουμε πάρα πολλούς επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους προκειμένου αυτοί να επαναπατριστούν σε καλές δουλειές, σε επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τις δικές τους προδιαγραφές για την ικανοποίηση των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών. Και βέβαια, έχοντας και τις κατάλληλες αποδοχές για μία ελκυστική καθημερινότητα στον τόπο μας» είπε.

Τέλος ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη χαρακτηρίζοντάς την επανάσταση: «Είμαστε μπροστά σε μία επανάσταση, την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης που τα αλλάζει όλα: από τον τρόπο παραγωγής, από τον τρόπο με τον οποίον θα στήσετε το νέο σας εργοστάσιο, μέχρι την ίδια την έρευνα, μέχρι τον τρόπο με τον οποίον θα διεξάγονται οι κλινικές μελέτες» και έθεσε το ερώτημα «αν εμείς στην Ελλάδα μπορούμε οι ίδιοι να παράγουμε τεχνογνωσία και καινοτομία ή απλά αν θα την καταναλώνουμε». Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα είπε ότι η χώρα μας ειδικά στο φάρμακο, μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη, και να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.