Τα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα του προεκλογική περιοδεία σήμερα στο Αγρίνιο και στη συνέχεια την Άρτα, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου. Στην πρώτη σελίδα της ατζέντας του πρωθυπουργού και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με αιχμή την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μήνυμα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας μετά την προκλητική ρητορική που έχουν επιδείξει το τελευταίο διάστημα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μιτσκόσκι και η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στέλνει μιλώντας στα ΝΕΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όταν τραβά κανείς το σκοινί, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να σπάσει» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Και αν αποκλίνει από τη συμφωνημένη πορεία, να ξέρει ότι θα βρει κλειστό τον δρόμο προς την Ευρώπη», έναν δρόμο, ο οποίος, περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει: «Είχα πει πριν από δύο χρόνια ότι "σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις". Και σε αυτόν τον δρόμο έχει προσέλθει τώρα και ο Ταγίπ Ερντογάν».

Εθνικές παρεμβάσεις και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ακρίβεια είπε: «Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που μας το ορίζει η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Αλλά είναι ζήτημα σύνθετο που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και απλοϊκές λύσεις. Όσο επιμένει, θα επιμένουμε και εμείς. Αντιτάσσοντας εθνικές παρεμβάσεις και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Βασικές διεκδικήσεις της ΝΔ και του πρωθυπουργού στη νέα Ευρωβουλή, αποτελούν η μάχη κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών, η ενδυνάμωση των πολιτικών μας για το μεταναστευτικό, η ενίσχυση των αγροτών, οι πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές σε ευρωπαικό επίπεδο, η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι ισχυρή ΝΔ σημαίνει πιο δυνατή και καθαρή φωνή της χώρας στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις ευρωεκλογές, λέγοντας όχι στην αψήφιστη ψήφο και ναι στην ψήφο σκέψης και ωριμότητας, ενώ θα επαναλάβει το δίλημμα για πολιτική σταθερότητα, εξηγώντας ότι αυτό θα δώσει μια νέα ορμή στην κυβέρνηση για να κατακτήσει νέους στόχους και να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της τροχιά.

Το απόγευμα στις 18:30 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση, στη Βίτσα για την εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην τελευταία κοινοβουλευτική μάχη στη βουλή πριν τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα με επίκεντρο την καταπολέμηση της ακριβειας ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση προτάσσει τη δημοσιονομική ισορροπία στέκεται ιδιαίτερα στη στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, και εξηγώντας ότι κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης και η πλέον ισχυρή απάντηση στην ακρίβεια είναι η πολιτική της συνεχούς ενίσχυσης εισοδημάτων.