Την παράταση όλων των μέτρων κατά της ακρίβειας έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με αιχμή τα μέτρα για τη συγκράτηση και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη και Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από πολυεθνικές, κι επανέλαβε το αίτημα για πανευρωπαϊκή δράση. Επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του πληθωρισμού αλλά και των τιμών στα τρόφιμα. Όπως είπε, «θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».
«Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην αγορά και θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα είναι παρεμβάσεις που -θέλω να τονίσω- έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Τον μήνα Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και αρχίζουμε πια να βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Σκοπός δεν είναι μόνο να μιλάμε για μείωση του πληθωρισμού αλλά για μείωση των τιμών πια, στο ράφι, προς όφελος του καταναλωτή, ειδικά στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Και πιστεύουμε ότι με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μπορεί σύντομα να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ουσιαστικά μετρήσιμα αποτελέσματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πούμε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή, και το κράτος μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς θέλει να εξασφαλίσει μια αγορά η οποία δουλεύει ανταγωνιστικά και να εξαλείψει ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας. Είτε μιλάμε για τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς είτε μιλάμε για τις εταιρείες σούπερ μάρκετ, τους Έλληνες εμπόρους, όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».
Ευρωπαϊκή η διάσταση των τιμών
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το ζήτημα των τιμών έχει και μία ευρωπαϊκή διάσταση». Αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα των πρακτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων και τόνισε ότι θα επιμείνει σε αυτό το ζήτημα. «Πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Αφορά τους καταναλωτές και τέτοια φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε. Όπως υπογράμμισε, είναι διατεθειμένος να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή έχοντας συμμάχους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μικρότερες αγορές -κατά κανόνα- που βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες πρακτικές.
Έχει αρχίσει και αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός
Σε ότι αφορά την παράταση των μέτρων για την ακρίβεια, αυτή θα είναι μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία έχει αρχίσει και αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «θα συνεχίσουμε τις τολμηρές παρεμβάσεις στην αγορά για ακόμα ένα εξάμηνο», είπε σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις είχαν αποτέλεσμα ενώ πρόσθεσε: «Είχαμε μείωση του πληθωρισμού, αλλά πρέπει μειωθούν και οι τιμές στο ράφι».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο ήταν ο κομβικός ρόλος του υπουργείου στην ανάπτυξη, στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών αλλά και για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη της συστράτευσης της υγιούς επιχειρηματικότητας για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενώ θα ενισχυθεί άμεσα, με επιπλέον 30 στελέχη, η ΔΙΜΕΑ και θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θέλω, καταρχάς, να ευχηθώ καλή δύναμη στη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στον υπουργό, στην υφυπουργό αρμόδια για θέματα έρευνας και καινοτομίας και καλή συνέχεια στο έργο το οποίο επιτελούν τα υπόλοιπα στελέχη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των θεμάτων που απασχολούν το υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκινώντας προφανώς από τα ζητήματα των τιμών.
Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τις οποίες έχουμε ήδη κάνει στην αγορά, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα. Είναι παρεμβάσεις που -θέλω να τονίσω- έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Τον μήνα Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αρχίζουμε πια να βλέπουμε και ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. Σκοπός δεν είναι μόνο να μιλάμε για μείωση του πληθωρισμού, κ. υπουργέ, αλλά για μείωση των τιμών πια στο ράφι προς όφελος του καταναλωτή, ειδικά στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Πιστεύουμε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μπορεί σύντομα να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ουσιαστικά, μετρήσιμα αποτελέσματα.
Να τονίσω και εγώ αυτό το οποίο είπε και ο κ. υπουργός: εδώ θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όλοι να αντιληφθούμε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή. Το κράτος, μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, θέλει να εξασφαλίσει μια αγορά η οποία δουλεύει ανταγωνιστικά και να εξαλείψει ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας, είτε μιλάμε για τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, είτε μιλάμε για τις εταιρείες σούπερ μάρκετ, τους Έλληνες εμπόρους. Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί.
Θέλω να επαναλάβω, και με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στο υπουργείο, ότι το ζήτημα των τιμών προφανώς έχει και μία ευρωπαϊκή διάσταση. Είχε γίνει πολλή συζήτηση προεκλογικά για την παρέμβαση την οποία έκανα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα των πρακτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων, που πωλούν σε διαφορετικές τιμές παρεμφερή ή ίδια προϊόντα, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους Έλληνες καταναλωτές.
Θα επιμείνω στο ζήτημα αυτό και πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά τους καταναλωτές. Και τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είμαι απολύτως διατεθειμένος αυτή την αποστολή να την φέρω εις πέρας, έχοντας συμμάχους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μικρότερες αγορές κατά κανόνα, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες πρακτικές.
Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι μία σημαντική κατάκτηση του υπουργείου. Να θυμηθείτε λίγο από πού ξεκινήσαμε και πού είμαστε σήμερα. Χαίρομαι γιατί θα μπορέσουμε να προσθέσουμε ακόμα 30 στελέχη για εξειδικευμένους ελέγχους στην αγορά. Τονίζω, κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά, είναι όμως απαραίτητες σε αυτή τη συγκυρία και αυτές οι παρεμβάσεις θα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ όσο επιμένει το φαινόμενο του πληθωρισμού.
Θέλω, όμως, επίσης να σταθώ και στην άλλη πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι μόνο ένα υπουργείο τιμών και καταναλωτή, είναι και το υπουργείο εκείνο το οποίο έχει έναν κρίσιμο ρόλο να παίξει στη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Και συνεισφέρει κι αυτό με τον τρόπο του στον κεντρικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από την αύξηση των ονομαστικών μισθών.
Εκεί γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα στο υπουργείο. Να σταθώ μόνο στη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η κυβέρνησή μας στην ελληνική βιομηχανία, στην ελληνική μεταποίηση, μέσα από την εκπόνηση μιας εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία ήδη εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα. Να αναφέρω κι εγώ, ενδεικτικά, τον εξορθολογισμό που κάνουμε στα βιομηχανικά μας πάρκα, καθώς θεωρούμε δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει βιομηχανία χωρίς οργανωμένους χώρους υποδοχής τέτοιων βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Και βέβαια, μία ξεχωριστή αναφορά στα θέματα τα οποία αφορούν στην έρευνα και την καινοτομία, ένα διακριτό χαρτοφυλάκιο με νέα υφυπουργό. Κι εκεί συζητάμε για μια σειρά από δράσεις που έχουν σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Ευρωπαϊκοί πόροι. Το λέω γιατί είμαστε πάλι την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Δεν καταφέραμε ίσως να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η Ευρώπη τελικά είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας, αλλά όλοι οι πόροι οι οποίοι διοχετεύονται στην έρευνα και την καινοτομία είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Προγράμματα όπως το "Ερευνώ - Καινοτομώ" είναι σημαντικά προγράμματα, τα οποία συνδέουν τον χώρο της έρευνας με τον κόσμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Τέλος, να πω ότι και το υπουργείο Ανάπτυξης έχει τον δικό του ρόλο να παίξει σε μία μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει συνολικά η κυβέρνηση και αφορά στην αγορά εργασίας, την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας. Εσείς είστε οι φυσικοί υποδοχείς των αναγκών της επιχειρηματικότητας ως προς τις ελλείψεις που μπορεί να υπάρχουν σε εξειδικευμένο προσωπικό.
Υπάρχουν ζητήματα και ευκαιρίες και μέσα από απλές παρεμβάσεις, αντιγραφειοκρατικές, να λύσουμε τέτοια προβλήματα.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε η κα υφυπουργός στο παράδειγμα της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τους χειριστές clark. Ένα μόνιμο ζήτημα το οποίο μας έθετε η βιομηχανία και το οποίο τώρα αντιμετωπίζεται.
Ένα μόνο παράδειγμα, όμως, από τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι καθώς η οικονομία μας αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται, ο αναπτυξιακός βραχίονας της χώρας, ειδικά η μεταποίηση και η βιομηχανία, θα μπορέσουν να έχουν στη διάθεσή τους εκείνο το εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα τους επιτρέψει να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες.
Τέλος, να τονίσω ότι προσβλέπω πάντα σε έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους φορείς της αγοράς. Έχουμε μια καινούργια διοίκηση η οποία μόλις εξελέγη στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Θα το ξαναπώ: η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η συλλογική ευημερία και ο πλούτος ο οποίος δημιουργείται πρέπει να επιμερίζεται δίκαια, είτε αυτό αφορά στο κεφάλαιο και στους εργαζόμενους είτε αφορά στους καταναλωτές, οι οποίοι και αυτοί δεν μπορούν να είναι θύματα επιχειρηματικών πρακτικών που δεν έχουν θέση σε μία πραγματικά ελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος από την πλευρά του σημείωσε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, έχει δύο κρίσιμες αποστολές που αφορούν το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας: η πρώτη είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών και ασφαλώς την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και οποιωνδήποτε προβλημάτων υπάρχουν στην αγορά. Ταυτόχρονα, ο βασικός στόχος για το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ιδιαίτερη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου και ασφαλώς στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών -του διαθέσιμου εισοδήματος, γιατί αυτό μετράει για την κάθε ελληνική οικογένεια-, υλοποιώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».