Αυτό που λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην πρώτη Σύνοδο της νέας σεζόν, με «βαριά» ατζέντα, καθώς εκτός από το μεταναστευτικό περιλαμβάνει τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή καθώς και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευσης. Με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ. Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για να μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Εκεί θέλω να θυμίσω ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας από το 2016», δήλωσε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: «Προσβλέπω λοιπόν σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όλη την Ευρώπη αλλά ένα ζήτημα το οποίο δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν γιατί πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε κι εμείς ουσιαστικά μεταφέροντας την ελληνική εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα άλλα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδος η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ουκρανία θα είναι αυτή η οποία θα επιλέξει τον χρόνο στον οποίο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας», ανέφερε.

«Θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας τα οποία θα εξετάσουμε και σε μεγάλη λεπτομέρεια στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βουδαπέστης. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κύριος Ντράγκι μέσα από το πόρισμα του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ», συνέχισε. Και τόνισε: «Να ξαναπώ ακόμη μία φορά ότι όπως είμαστε σήμερα οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα και την δυνατότητα μας για να μπορούμε να τους επιτύχουμε».

Η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση ξένου μέσου ενημέρωσης στα αγγλικά για το μεταναστευτικό και ποια είναι η άποψή του για τους κόμβους επιστροφής, ανέφερε τα εξής: «Οι επιστροφές είναι το κομμάτι που λείπει από τη μεταναστευτική μας πολιτική. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια πολύ αυστηρή, αλλά -πιστεύουμε- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Με χαροποιεί το γεγονός ότι σταδιακά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αναγνωρίσει τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης και την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Αλλά βέβαια, όπως γνωρίζετε, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα επιστροφών.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά όσους δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπω στο να μάθω περισσότερα για τις καινοτόμες λύσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χαίρομαι για το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να σκεφτούμε "έξω από το κουτί" προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πιεστικό πρόβλημα. Σας ευχαριστώ».