Ατυχές γεγονός χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ προσθέτοντας όμως στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι «αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το γεγονός είχε και τη θετική πλευρά του η οποία ήταν η δημιοσιότητα που πήρε το δίκαιο αίτημα της Ελλλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Δυο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι θεωρώ ότι αυτό δε θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες σχέσεις έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. Και δεύτερος ότι είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής συνάντησης: ότι απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Παρακολουθήσαμε όλοι όσα έγιναν στο Λονδίνο. Αυτό που βρίσκω σημαντικό, γιατί ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο όχι μόνο της κλασσικής περιόδου αλλά είναι σημαντικός για τον πλανήτη, για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, γιατί είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, η επανένωση λοιπόν των Γλυπτών που είναι ένα αίτημα της χώρας μας ίσως και από την αρχή της σύστασης του Κράτους αλλά βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει κι αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό, την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, τη βρετανική κοινή γνώμη. Κι αυτό ίσως είναι το μεγάλο κέρδος. Είναι μερικά ζητήματα που δεν λύνονται αυτόματα αλλά θέλουν το χρόνο τους» απάντησε η Πρόεδρος της; Δημοκρατίας.

Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωση την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως είπε, είναι απολύτως συνεπείς με το προεκλογικό της πρόγραμμα. 

«Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται στη διαδικασία της συζήτησης στις Επιτροπές το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των επαγγελματιών», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι σε αυτό περιλαμβάνονται σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, ενώ έχουν ενσωματωθεί και παρατηρήσεις που έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. «Ο πυρήνας του δεν έχει αλλάξει, αυτό το οποίο έχει προστεθεί και το θεωρώ σημαντικό είναι ότι αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία πέντε χρόνια» σημείωσε. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης και τόνισε ότι τα όποια πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατευθύνονται πάντα σε δαπάνες οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, πρωτίστως την Υγεία και δευτερευόντως την Παιδεία. Στη συνέχεια είπε ότι την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις λεπτομέρειες μιας σημαντικής παρέμβασης που αφορούν τα ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με σκοπό αφενός να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ατιμωρησίας η οποία de facto έχει ουσιαστικά ριζώσει ειδικά για τις περιπτώσεις κάποιων καταδικών αλλά και σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. 

«Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, έχουμε ξεπεράσει πια τους 1000 κωδικούς οι οποίοι βρίσκονται στο καθεστώς μόνιμης μείωσης τιμής. Φυσικά καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η «δίκαιη φορολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε μια κοινωνία. Η πάταξη της φοροδιαφυγής σε αυτό αποβλέπει. Πρέπει όλοι να επιβαρύνονται ανάλογα και να αποβλέπουμε στη δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων και ελπίζω ότι εκεί κινούνται οι ρυθμίσεις τις οποίες αναφέρατε».

Μίλησε επίσης για την ανάγκη να μη σηκώνουν πάντα οι ίδιοι το βάρος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έχει ως προϋπόθεση την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε ότι οι όποιες ρυθμίσεις πρέπει να αποβλέπουν στη βελτίωση αυτής της λειτουργίας, να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία και οπωσδήποτε να στηρίζονται από τους συλλειτουργούς στη Δικαιοσύνη. «Οτιδήποτε αποβλέπει στην ορθή απονομή, στην έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης, όπως τη θέλει και η ΕΣΔΑ, νομίζω ότι είναι στην ορθή κατεύθυνση», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.