Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ κατ' ιδίαν, την ειλικρινή βούληση της πλευράς μας για επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ποταμού του Κάμπου, στο Μούτταλο της Πάφου, ο εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος μεθαύριο θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Γκουτέρες.

Αυτή η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΓΓ αλλά και της επιστολής που έχει αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας.

Αυτό που ευελπιστούμε και που στοχεύει αυτή η συνάντηση είναι ο Υπουργός Εξωτερικών να μεταφέρει στον ΓΓ κατ' ιδίαν την ειλικρινή βούληση της πλευράς μας, της Κυπριακής Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα του μεταφέρει και το αποτέλεσμα των ενεργειών, της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ημέρα που έχει αναλάβει καθήκοντα, για την ενεργότερο εμπλοκή της ΕΕ και πώς αυτή μπορεί να συνεπικουρήσει στις προσπάθειες των ΗΕ.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται και στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα έχουν διμερείς επαφές στο περιθώριο της Συνόδου με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν, όπου θα διαφανούν οι πρώτες προθέσεις ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το μήνυμα που εμείς στέλνουμε με κάθε ευκαιρία είναι ότι είμαστε έτοιμοι εποικοδομητικά να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια μέσα από μια πρωτοβουλία την οποία έχουμε προτείνει, μέσα από την αξιοποίηση, την ενεργοποίηση της ιδιότητάς μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, και ευελπιστούμε ότι και η τουρκική πλευρά και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα ανταποκριθούν στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα καλέσει και τον ΓΓ των ΗΕ εκ νέου για το θέμα του διορισμού, το συντομότερο δυνατόν, ενός απεσταλμένου, ο οποίος θεωρούμε ότι θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία στις προσπάθειες που καταβάλλουμε».

Διαβάστε περισσότερα για