Αρκούντως απογοητευτικό ήταν το τέλος των κρίσιμων διεργασιών της Τετάρτης στην «5+1» άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια ύστατη προσπάθεια να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η διαδικασία υπό το βάρος της απουσίας μετακινήσεων από τις δύο πλευρές, άλλαξε το πρόγραμμα και έκλεισε τη μέρα με τη σύγκληση της ολομέλειας των συμμετεχόντων.
Ωστόσο, από όσα παρασκηνιακά προκύπτουν και από το χθεσινοβραδινό δείπνο, παρά την αρνητική εικόνα, τίποτα δεν δείχνει να έχει κριθεί οριστικά. Και όπως επιμένουν διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το politis.com.cy, αυτό θα φανεί σε νέα σύσκεψη της ολομέλειας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 ώρα Κύπρου.
Από νωρίς χθες το απόγευμα είχε φανεί ότι το ενδεχόμενο της πολυπόθητης σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές έμοιαζε απομακρυσμένο. Το έγγραφο το οποίο κατέθεσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά την έναρξη της ολομέλειας χθες το πρωί έλεγε πως οι Τ/Κ είναι συνιδρυτές και συνιδιοκτήτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητούσε σχέση συνεργασίας η οποία για να υπάρχει πρέπει να βασίζεται, όπως ανέφερε, στην κυρίαρχη ισότητα των δύο πλευρών. Εάν γίνει αυτό, συνέχιζε το έγγραφο της τ/κ πλευράς, τότε οι Τ/Κ θα μπουν σε διαπραγματεύσεις υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα. Και εφόσον υπάρχει κατάληξη, θα συζητήσουν ασφάλεια, εδαφικό, σχέση με ΕΕ κ.λπ.
Η στάση της τ/κ πλευράς ήταν ακραία αλλά δεδομένου και του γεγονότος ότι δεν ήταν παρά μόνο η αρχή της διαπραγμάτευσης και η άλλη πλευρά προβάλλει όπως είναι λογικό από θέση ισχύος τέτοιες μαξιμαλιστικές θέσεις, μια πιο θετική στάση και από ε/κ πλευράς ίσως να έδινε κάποιο μεγαλύτερο περιθώριο στον ΟΗΕ. Άλλωστε, η τουρκική πλευρά δεν καίγεται για τη λύση και το έχει καταστήσει ξεκάθαρο, αντίθετα με την ε/κ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ήδη από το απόγευμα είχε επίσης διαφανεί πως και η ε/κ πλευρά ελαχίστως ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει, παρά τις διακηρύξεις της στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, με τον Νίκο Αναστασιάδη να διαμηνύει ότι η θετική ψήφος πρέπει να ισχύσει κατά περίπτωση και μόνο, εκεί δηλαδή που θα κριθεί ότι έχουν ζωτικό συμφέρον οι Τουρκοκύπριοι. Κάτι που με τίποτα δεν παραπέμπει στην καθαρή πολιτική ισότητα που ζητεί η άλλη πλευρά.