Να μαζέψουν το χάος που προκλήθηκε με αφορμή μια δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη την οποία αξιοποίησε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθορίζοντας την πολιτική ατζέντα, προσπαθούν στο ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο φιάσκο έσκασε μια μέρα πριν την εκδήλωση για την παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία, άλλη μια πρωτοβουλία που πέφτει θύμα της κατάρας που ταλαιπωρεί την Κουμουνδούρου.
Η πρωτοβουλία Τσίπρα περνά εκ των πραγμάτων σε δεύτερη μοίρα και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει. Η κατάθεση το απόγευμα της Δευτέρας του νομοσχεδίου για την άρση των αποκλεισμών των ομογενών από την εκλογική διαδικασία γίνεται πλέον προτεραιότητα με τον Κώστα Ζαχαριάδη μάταια να προσπαθεί να μαζέψει τη ζημιά που έγινε από μια άστοχη δήλωση την οποία το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε από καιρό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνέντευξη Τζάκρη έγινε την Παρασκευή και το πρωί του Σαββάτου οπότε ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε έδωσε εντολή στον ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη να καταθέσει το νομοσχέδιο με την Αριστοτελία Πελώνη να ανακοινώνει την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Τρεις ημέρες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψει το θέμα, εγκλωβισμένος όμως στην… ανικανότητά του περίμενε τις εξελίξεις για να τρέξει πίσω από αυτές.
«Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω» δήλωσε στη συγκεκριμένη συνέντευξη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αν. τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος.
«Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πρώτη φορά οι εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη. «Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό».
Κατόπιν εορτής από την Κουμουνδούρου επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με μια τροπολογία η οποία προβλέπει:
«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών
Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».
Η γύμνια όμως του κόμματος για το οποίο το ρολόι έχει κολλήσει στην στιγμή της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων την 7η Ιουλίου 2019, δεν μπορεί να κρυφτεί.