Ξεκινά τη Δευτέρα 11 Μαρτίου η λειτουργία του υποκαταστήματος Καστοριάς της Ελληνικό Κτηματολόγιο

Μετά την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καστοριάς το υποκατάστημα υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας και είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αμπελοκήπων, Άργους Ορεστικού, Δισπηλιού, Καστοριάς, Λεύκης, Μαυροχωρίου, Μεσοποταμιάς, Πολυκάρπης, Αγίας Κυριακής, Αγίου Ηλία, Αμμουδάρας, Ασπροκλλησιάς, Αυγής, Βιτσίου, Βογάτσικου, Γερμα, Δενδροχωρίου, Ιεροπηγής, Καλοχωρίου, Κορησου, Κορομηλέας, Κωσταραζίου, Λακκωμάτων, Λιθιάς, Μανιακων, Μηλίτσας, Νοστιμου, Οινόης, Πενταβρύσου, Σπηλαίων, Σπήλιου, Τσακόνης και Χιλιοδένδρου της Π.Ε. Καστοριάς. 

Μετά και την ένταξη του Υποθηκοφυλακείου Καστοριάς στον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 70 από τα 75 Υποκαταστήματα του. 

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Μέσω ευέλικτων ψηφιακών εφαρμογών, που βρίσκονται στο gov.gr και την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, οι ουρές εξαλείφονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιταχύνονται. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες

Οι πολίτες και οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Η καταχώριση συμβολαίων και η υποβολή αιτήσεων διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων από πολίτες και επαγγελματίες, καθώς και η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση μπορούν να γίνονται και ψηφιακά. 

- Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων πραγματοποιούνται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά (7/24). 

- Το πρωτόκολλο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό. 

- Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και τις αιτήσεις καταργούνται. 

- Οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS. 

- Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων κατατίθενται ηλεκτρονικά.

Το υποκατάστημα της Καστοριάς βρίσκεται στην οδό Γράμμου 175Β, (Τ.Κ. 52100) και τα τηλέφωνα είναι 24670-29172 και 24670-29971.