Ενας στους δύο ιδιοκτήτες θα πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να πάρει θέση μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του προκειμένου να ελέγξει για τυχόν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων. Κι αυτό διότι στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες ξεκινούν η προανάρτηση και η ανάρτηση, ενώ αρχίζει και η συλλογή δηλώσεων για το υπόλοιπο 7% της χώρας. Για τον λόγο αυτόν, μέσα στο επόμενο διάστημα από το Κτηματολόγιο σχεδιάζεται να ξεκινήσει μια νέα επικοινωνιακή επίθεση μέσω της οποίας θα παρακινούνται οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν ηλεκτρονικά στις διαδικασίες της προανάρτησης και της ανάρτησης, αλλά και να δηλώσουν ηλεκτρονικά την ακίνητη περιουσία τους. Επιπλέον, εκτός από τις ατομικές ειδοποιήσεις μέσω Taxisnet, θα υπάρξει επικοινωνία με τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες που μένουν στη χώρα μας αλλά και τους ομογενείς μέσω των πρεσβειών και των προξενείων.

Στο μεταξύ, στο Κτηματολόγιο υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμός για τη χαμηλή συμμετοχή στη Δυτική Αττική (Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας / προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βιλλίων και Ερυθρών) και νήσων Αττικής (Αγκίστρι, Πόρος, Σπέτσες, Υδρα, Κύθηρα) όπου δήλωσε μόνο το 35% των ιδιοκτητών, και στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Σάμο, Χίο και Ικαρία όπου έχουν δηλώσει την περιουσία τους οι μισοί από τους ιδιοκτήτες.

«ΤΑ ΝΕΑ» και ο Προκόπης Γιόγιακας παρουσιάζουν την ατζέντα του Κτηματολογίου έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο: πότε και πού αρχίζει η συλλογή δηλώσεων, η προανάρτηση και η ανάρτηση. Επιπλέον, πότε ξεπαγώνουν τα πρόστιμα και πώς θα διαμορφωθούν.

Το τρίπτυχο του προγραμματισμού: συλλογή δηλώσεων, προανάρτηση, ανάρτηση

1ον) Η συλλογή δηλώσεων:

Τον Απρίλιο αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο. Τον Μάιο ξεκινά η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες (628.201 προεκτιμώμενα δικαιώματα). Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η συλλογή δηλώσεων σε τμήμα της ΠΕ Ηρακλείου και Χανίων, ενώ η συλλογή δηλώσεων σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία μεταφέρεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

2ον) Η προανάρτηση (στις Περιφερειακές Ενότητες):

  • Μάρτιο: Αρτα. Πρέβεζα και Λευκάδα.
  • Απρίλιο: Ηράκλειο.
  • Μάιο: Θεσσαλονίκη.
  • Ιούνιο: Καστοριά, Φλώρινα, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Φθιώτιδα και Ευρυτανία.
  • Ιούλιο: Λασίθι, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ιωάννινα, Πιερία, Δράμα και Ξάνθη.
  • Αύγουστο: Ροδόπη, Θάσος, Χαλκιδική.

3ον) Η ανάρτηση

  • Μάρτιο: Ηδη ξεκίνησε σε Ανατολική Αττική (Καλλικρατικοί Δήμοι Μαραθώνα και Ωρωπού), σε Ακράτα και κοινότητες ΠΕ Αχαΐας.
  • Απρίλιο: Λιβαδειά, Λαμία, Αχαΐα (Κάτω Αχαΐα και κοινότητες ΠΕ Αχαΐας).
  • Μάιο: Μαγνησία (Δ. Ιωλκού και κοινότητες Πηλίου).
  • Ιούνιο: Μέγαρα – Οινόη, Αίγιο.
  • Ιούλιο: Κορινθία (Λουτράκι – Περαχώρα και κοινότητες), Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο), Διδυμότειχο, Ορεστιάδα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες:

 Α) Για τη συλλογή δηλώσεων: Διαρκεί τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για όσους μένουν στο εξωτερικό. Απαιτείται η υποβολή αντίγραφου συμβολαίου, πιστοποιητικού μεταγραφής και τοπογραφικού. Κόστος 35 ευρώ ανά δικαίωμα (και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους).

Β) Για την προανάρτηση: οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή (www.ktimatologio.gr) μέσω των κωδικών Taxis net και να ελέγξουν αν έγινε σωστά η καταγραφή και να προβούν (αν χρειαστεί) στις απαραίτητες διορθώσεις μέσα σε διάστημα δυο μηνών. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και στο Γραφείο Κτηματογράφησης αλλά εξαιτίας του κορωνοϊού πρέπει να πρώτα να κλειστεί ραντεβού.

Γ) Για την ανάρτηση: Η ενημέρωση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διαρκεί δύο μήνες για κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους ιδιοκτήτες που μένουν στο εξωτερικό. Ακολουθείται ίδια διαδικασία με αυτήν της προανάρτησης, αλλά σε αυτή τη φάση υπάρχει ένα κόστος που είναι πέντε ευρώ ανά διόρθωση.

Από το καλοκαίρι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα, τα οποία θα υπολογίζονται με βάση την αξία κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως βάση υπολογισμού του προστίμου αποτελεί η αξία του ακινήτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα που δηλώνεται.

Σημειώνεται πως η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ. Ενα παράδειγμα: αν το πρόστιμο είναι 5% επί της βάσης υπολογισμού (300 ευρώ), τότε θα είναι 15 ευρώ.