Στην τελική ευθεία μπαίνει η επανέναρξη των γεωτεχνικών και ωκεανογραφικών ερευνών στα ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου, στο πλαίσιο του διακρατικού έργου Great Sea Interconnector, το οποίο φιλοδοξεί να ενώσει ενεργειακά την Ελλάδα με την Κύπρο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, οι αρχές βρίσκονται κοντά στην έκδοση νέας αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), η οποία θα καθορίζει τόσο τις ακριβείς συντεταγμένες όσο και τη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα που σηματοδοτεί την επιχειρησιακή επανεκκίνηση των ερευνών.
Η διαδικασία ξεκινά με την αποστολή σχετικού αιτήματος από τον αρμόδιο φορέα στο Υπουργείο Εξωτερικών και, αφού εγκριθεί, προωθείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκεί, την τελική σχεδίαση του χάρτη των ερευνών αναλαμβάνει η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
Το ερώτημα πλέον είναι ποιο πλοίο θα αναλάβει τις εργασίες. Με το «Ievoli Relume» να παραμένει εκτός δράσης και αγκυροβολημένο στην Ολλανδία, όλα δείχνουν ότι το «NG Worker», το οποίο εντοπίστηκε πρόσφατα κοντά στη Μεσσήνη της Ιταλίας, θα πάρει τη σκυτάλη για τη νέα φάση των ερευνών.
Η καθυστέρηση μέχρι τον Απρίλιο αποδίδεται κυρίως στη διαθεσιμότητα των σκαφών, ωστόσο, αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου, οι εργασίες ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της επόμενης εβδομάδας.
Στο μεταξύ, εντατικοποιούνται και οι προετοιμασίες σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η διαχείριση του έργου έχει πλέον μεταφερθεί από την πολιτική ηγεσία σε υπηρεσιακούς μηχανισμούς, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο προστασίας της περιοχής, σε περίπτωση ενδεχόμενων παρεμβάσεων από την τουρκική πλευρά.
Η κινητικότητα αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά από την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ενισχύοντας τη σημασία του έργου τόσο σε τεχνικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.