Ανησυχητικές… επιδόσεις σημειώνει ο ρυθμός ροής παράτυπων μεταναστών στην Κρήτη και τη Γαύδο, την ώρα που οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για πολλοστή φορά να συζητήσουν για το μεταναστευτικό, υπό τη… σκιά του φράχτη που ύψωσε η Γερμανία στους μετανάστες, αφήνοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο στην τύχη της θάλασσάς τους. Τη Μεσόγειο…

Τουλάχιστον 10 αγνοούμενοι, σε μία ακόμη μια επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, από το Λιμενικό, όταν το σκάφος τους βυθίστηκε. Αυτό είναι το τελευταίο περιστατικό που έγινε γνωστό, σε μία συνήθη σχεδόν καθημερινότητα που αντιμετωπίζει το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Το ακριτικό νησί της Γαύδου.

Το 3μηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2024 1.500 άτομα έφθασαν από την Αίγυπτο, μέσω Λιβύης.

Στις 13 Μαρτίου, 91 μετανάστες εντοπίστηκαν στην παραλία Τρυπητή, στις 13 Ιουνίου ξύλινο σκάφος με 200 μετανάστες έπλεε νοτιοδυτικά της Κρήτης, για να κατευθυνθεί – μετά από διαπραγματεύσεις - στην Ιταλία, ενώ το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου, 109 μετανάστες έφθασαν στη Γαύδο.

«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο» είναι το μήνυμα έκτακτης ανάγκης που εκπέμπει η δήμαρχος του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος της Δυτικής Κρήτης.

Η γερμανική FAZ αποκαλύπτει «πρωτοφανή αύξηση των ροών στην Κρήτη και τη Γαύδο», ενώ το Βερολίνο «σπρώχνει» μετανάστες στον Νότο

«Τετραπλάσιος αριθμός παράτυπων μεταναστών στην Κρήτη σε σχέση με το 2023 – 3.500 άτομα από τις αρχές του έτους – SOS και για τη Γαύδο», είναι ο τίτλος ενός εκτενούς ρεπορτάζ της διαδικτυακής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας FAZ. Την ώρα που το Βερολίνο έκλεισε μονομερώς τα σύνορα ο γερμανικός τύπος διαπιστώνει την «εισβολή» που δέχονται τα 2 ελληνικά νησιά, με τη Γαύδο να  αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω λιγοστών κατοίκων και ανύπαρκτων υποδομών.

Η FAZ συνδέει αυτό το φαινόμενο με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φτιάξει hot spot στην Κρήτη και προμηνύει μάλιστα –επικαλούμενη τα στοιχεία του ΟΗΕ– ότι η Κρήτη και η Γαύδος κινδυνεύουν να…. έχουν την τύχη της Λέσβου, της Κω και της Σάμου. «Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες κάνουν την συγκεκριμένη διαδρομή, η οποία έχει γίνει τόσο δημοφιλής, ώστε η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή μιας δομής υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη […]. Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Κρήτη περισσότερα από 3.500 άτομα, ενώ πέρυσι ήρθαν όλον τον χρόνο μόλις 800. Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί είναι περιορισμένου μεγέθους σε σύγκριση με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και εκεί όμως οι αριθμοί ήταν στην αρχή σχετικά χαμηλοί, προτού εκτοξευτούν από το 2015 και έπειτα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Με ακόμη πιο σκοτεινά χρώματα ιχνογραφεί η FAZ την πίεση των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Γαύδος.

«Με εξαίρεση το καλοκαίρι […] το νησί έχει μόλις 100 μόνιμους κατοίκους περίπου, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και μόλις έναν αστυνομικό. Εξαιτίας της ανεπαρκούς κρατικής υποδομής, όταν έρχονται βάρκες με μετανάστες στην Γαύδο, […]η τοπική κοινότητα είναι αυτή που αναλαμβάνει την παροχή τροφίμων, στέγης και βασικών φαρμάκων […]. Η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, έχει ζητήσει πολλές φορές βοήθεια τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Κόμβος στο δρομολόγιο των διακινητών

Οι βάρκες, που μεταφέρουν ψυχές και ελπίδες ανθρώπων που δοκιμάζονται από πολέμους, καθεστώτα και συγκρούσεις στην χώρα τους, ξεκινούν από το Τομπρούκ της Λιβύης. Εκεί οι διακινητές πουλάνε υποσχέσεις και προοπτικές μιας καλύτερης ζωής. Και οι μετανάστες, οικογένειες ολόκληρες, γυναίκες και παιδιά αγοράζουν. Όποιο και αν είναι το αντίτιμο. Μετά από δύο ημέρες ταξιδιού οι βάρκες – στην πλειοψηφία τους ακατάλληλες για ναυσιπλοΐα εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Οι επιβαίνοντες δεν φορούν σωσίβια, ούτε έχουν μαζί τους τρόφιμα. Μόνο νερό. Πληρώνουν 5.000 δολάρια το άτομο για να πάρουν το εισιτήριο προς την Ευρώπη, να «πατήσουν» στις ιταλικές ακτές. Όμως τα παλιά, ξύλινα, αλιευτικά σκάφη και οι φθαρμένοι λέμβοι, μόλις που φτάνουν στην Κρήτη. Το νέο δρομολόγιο των δουλεμπόρων που άρχισαν να το ακολουθούν από τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια περίοδο που άνοιγε το μέτωπο άνοιξε το μέτωπο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, μετατρέπει την Κρήτη και τη Γαύδο ως σταθερό προορισμό για τις συμμορίες των διακινητών.

Στην ατζέντα των 27, βασικό θέμα το μεταναστευτικό

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό και επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια προς την Άγκυρα, η αντιμετώπιση της διακίνησης, αλλά και τα κέντρα επιστροφής μεταναστών είναι μεταξύ των βασικών σημείων στα οποία επικεντρώνεται η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην επιστολή της προς τους «27» για τη  Σύνοδο Κορυφής, το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου.

Το κλίμα στη συζήτηση για το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «συγκρουσιακό» και οι ηγέτες θα αναζητήσουν μία χρυσή τομή για το κείμενο των συμπερασμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεφυρωθεί και το χάσμα μεταξύ βορρά και νότου, που φαίνεται να έχει μεγαλώσει με την κίνηση του Βερολίνου να σηκώσει τείχη στους μετανάστες και να προτρέπει Ελλάδα και Ιταλία να τους κρατήσουν στα εδάφη τους. Ο Όλαφ Σολτς ειδικότερα αναμένεται να κάτσει στο τραπέζι με τις απαιτήσεις της Γερμανίας να συμπεριλαμβάνουν τόσο αναφορές στο Δουβλίνο όσο και συγκεκριμένες αναφορές στην εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πάντως επισήμανε ότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα πρέπει να είναι μέτρο έσχατης λύσης, εξαιρετικό και ανάλογο της απειλής που εντοπίστηκε και αναφέρει ότι το 2024 μέχρι στιγμής, οι παράτυπες αφίξεις έχουν μειωθεί κατά περίπου δύο τρίτα στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Σε αυτήν τη διαδρομή, ωστόσο, η Ελλάδα έχει το… προνόμιο να δέχεται δύο διαδρόμους με τα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών. Ανατολικά από την Τουρκία και κεντρικά από τη Λιβύη. Και εκεί είναι η κρίσιμη παράμετρος που θα πρέπει να ανοίξουν τα αυτιά τους τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.