Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν για το ουκρανικό.
Στις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου πως υπάρχει «καλή πιθανότητα να έχει συνάντηση πολύ σύντομα» με τον Ρώσο πρόεδρ, ήρθε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου πως οι δύο άνδρες θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.
«Κατόπιν πρότασης της αμερικανικής πλευράς, ουσιαστικά επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή διμερούς συνάντησης στο υψηλότερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, δηλαδή συνάντησης μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.
«Ξεκινάμε τώρα συγκεκριμένες προετοιμασίες μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας», πρόσθεσε σε τηλεοπτικά σχόλια.
Ο Ουσακόφ δεν αποκάλυψε πού θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής.
Η συνάντηση Πούτιν-Τραμπ πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και οι επιτελείς ασχολούνται ήδη με τις προετοιμασίες, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ρωσική άνω βουλή) σήμερα, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο.
Ο Γουίτκοφ κέρδισε την συμπάθεια στην Ρωσία χάρη στην ειλικρίνεια και την ρεαλιστική του θέση, πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Στο μεταξύ ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας ενισχύθηκε κατά 4,5% μετά την ανακοίνωση της συνάντησης Τραμπ-Πούτιν από το Κρεμλίνο.
Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στις χθεσινές δηλώσεις του, δεν εκφράστηκε για την πιθανότητα να κλειστεί συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, σημειώνοντας πως «με έχει απογοητεύσει ήδη στο παρελθόν», προφανώς αναφερόμενος στον ρώσο ομόλογό του.
Ο ρεπουμπλικάνος αναφέρθηκε ακόμη σε καλές συνομιλίες ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο του Στιβ Γουίτκοφ και τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν χθες στο Κρεμλίνο.
Από την πλευρά της η ρωσική προεδρία χαρακτήρισε χρήσιμες και εποικοδομητικές τις συνομιλίες.
Επικαλούμενο δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, το CNN, πάντως, μεταφέρει ότι ήταν ο Πούτιν που πρότεινε τη συνάντηση με τον Τραμπκατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης που είχε με τον απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, στη Μόσχα. Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, αμέσως μετά την πρόταση Πούτιν, οι συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το τετ α τετ των δύο ηγετών.