Ένα νέο σενάριο σχετικά με την τύχη της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας που κατέρρευσε πρόσφατα, εξετάζουν οι Αρχές της Ελβετίας λόγω της κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί μετά την άρνηση της  διοίκησης της Credit Suisse να δεχθεί την πρόταση εξαγοράς της USB.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο το ελβετικό Κράτος θα αναλάβει το σύνολο των μετοχών της Credit Suisse, ή ένα μεγάλο ποσοστό  αυτών ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να προωθήσει και ρύθμιση  που θα  αλλάξει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να παρακάμψει την ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή.

Το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse ανθίσταται στην πρόταση της UBS γιατί θεωρεί ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η UBS προσφέρει τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή, που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή στο 1,86 ελβετικό φράγκο. Πρόταση που  αποτιμά την Credit Suisse περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την χρηματιστηριακή αξία της την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις είναι μεγάλες προκειμένου να βρεθεί λύση πριν ανοίξουν οι αγορές όπου οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές έως και απρόβλεπτες…