Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας από το βήμα της  Βουλής, χαρακτήρισε ως Εθνικά ορθή και επιβεβλημένη, των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος. 

Ο κ. Κουμουτσάκος που πολλές φορές άκουσε το όνομα του από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως ένα από τα στελέχη της ΝΔ που είχαν απορρίψει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Τσίπρα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα του σημερινού νομοθετήματος και στις συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή που ήταν τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και είχε επικρίνει την πολιτική διαχείριση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ό,τι επί σχεδόν μισό αιώνα είχε κριθεί ως μη ώριμο ή μη σκόπιμο, από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και από γενιές διπλωματών, τεχνοκρατών, νομικών και διεθνολόγων, γίνεται στις σημερινές περιστάσεις και ώριμο και σκόπιμο, εθνικά ορθό και επιβεβλημένο, γίνεται στη σωστή στιγμή”, είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και τόνισε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, “ανακοινώθηκε χωρίς επιπολαιότητες, χωρίς φθηνούς εντυπωσιασμούς και πάντως όχι επ΄ ευκαιρία της εξωθήσεως σε παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών που έκανε ανακοινώσεις για τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα, την ώρα που παρέδιδε τα καθήκοντά του, στον διάδοχό του, που ήταν ο τότε πρωθυπουργός. Ο κ. Κοτζιάς μιλούσε για Προεδρικά Διατάγματα. Ο διάδοχός του κ. Τσίπρας αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλούσε και μιλάει για νόμο“.

 

“Αυτά τα αλησμόνητα συνέβαιναν, όταν δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν τα στελέχη της τότε κυβέρνησης μεταξύ τους. Συνέβησαν τον Οκτώβριο του 2018. Έκτοτε μεσολάβησε καιρός απραξίας και το ζήτημα επανήλθε λίγο πριν τις, βεβαιωμένου καταστροφικού αποτελέσματος για την τότε κυβέρνηση, ευρωεκλογές, τον Απρίλιο του 2019, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Και τότε, ναι. Είχα πει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής «μη δεσμεύσετε τη χώρα ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο»”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος που υπογράμμισε: “σήμερα νέες στέρεες, σοβαρές και στιβαρές αποφάσεις ελήφθησαν από την κυβέρνηση και ορθώς. Η απόφαση που θα λάβουμε σήμερα είναι σημαντική, και λόγω της χρονικής στιγμής που αυτή γίνεται, λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών“.

Η σημερινή απόφαση εντάσσεται στη συνολική, αποτελεσματική στρατηγική της κυβέρνησης, για διπλωματική, επιχειρησιακή και αμυντική ανάσχεση της τουρκικής, αναθεωρητικής και επεκτατικής πολιτικής των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών, είπε επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και αναφέρθηκε στις συμφωνίες της Ελλάδας και την προετοιμασία που έγινε από την κυβέρνηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.