Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -που φλερτάρει με τη Νέα Αριστερά-, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, κατά την οποία είναι σύμφωνος να ανεγερθεί κάποιο μνημείο, αλλά να σβηστούν τα ονόματα από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο κύριος Κούλογλου είπε ότι ο κύριος Βορίδης προσπαθεί να δώσει μια μάχη συμβόλων, καθώς και ότι η συγκεκριμένη συμβολική κίνηση δεν του αρέσει, διότι θίγει την κυβέρνηση. Τάχθηκε υπέρ του να παραμείνουν τα ονόματα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μέχρι να ανεγερθεί το νέο μνημείο «για να θυμίζουν σε αυτούς που μπαίνουν στη Βουλή, τις ευθύνες τους». Βέβαια, οι βουλευτές δεν μπαίνουν από εκεί, οπότε προφανώς συνάγεται το συμπέρασμα, ότι την μάχη των συμβόλων, προσπαθεί να τη δώσει η αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση. Λεπτομέρειες...
Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του κ. Κούλογλου, αναφορικά με το μνημείο για τους νεκρούς της Marfin, καθώς στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν κι εκεί υπήρχε μια μάχη συμβόλων, μιας και «κάποιοι» το γκρέμιζαν κάθε τρεις και λίγο, ο κύριος Κούλογλου είπε ότι «κακώς το γκρέμιζαν διότι αυτά τα θύματα, ήταν θύματα μιας πολύ ταραγμένης εποχής και μιας εγκληματικής ενέργειας». Ελπίζουμε να μη δεχτεί καμία περίεργη επίσκεψη από κρανοφόρους με σπρέι και τρικάκια.
Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον όμως, έχει η τοποθέτηση του κ. Κούλογλου, στην ερώτηση αν θα έπρεπε να «γίνει μνημείο και για τους νεκρούς στο Μάτι και να γραφτούν τα ονόματά τους εκεί, παρά δίπλα;» στην οποία απάντησε «στον τόπο της τραγωδίας, ασφαλώς πρέπει να γίνει, γιατί όχι; Και πρέπει να γίνει γιατί και εκεί υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, που αφορούν τον τρόπο που ανασυγκροτήθηκε η Ελλάδα, την έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και όλα τα λάθη που έγιναν και εκείνο το βράδυ, ασφαλώς». Για τους νεκρούς στο Μάτι, το μνημείο θα πρέπει να γίνει στον τόπο της τραγωδίας. Για τους νεκρούς του δυτυχήματος των Τεμπών, το μνημείο θα πρέπει να γίνει στην Αθήνα και μέχρι να ανεγερθεί, να παραμείνουν τα ονόματα των θυμάτων, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αν κάποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία, για ποιο λόγο απέκτησε η Αριστερά ευαισθησία για θύματα τραγωδίας, είναι πασίδηλος ο λόγος: πρόκειται για ξεκάθαρη τυμβωρυχία. Ένα παραπάνω μάλιστα, από τη στιγμή που ναι μεν, παραδέχεται ότι «έγιναν λάθη εκείνο το βράδυ», αλλά παρά ταύτα, ο κύριος Κούλογλου ρίχνει το μισό φταίξιμο στους νεκρούς, γιατί «διέμεναν στο Μάτι που είχε πολεοδομικές παραβάσεις». Ντροπή, κύριε Κούλογλου. Απλά ντροπή.
Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου
Δημήτρης Τάκης: «Ο κύριος Βορίδης διατύπωσε μια λογική πριν. Είπε ότι "κατά την άποψή μου τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, γιατί εκεί είναι ένα μνημείο που έχει να κάνει με τους ανθρώπους που έπεσαν σε πολέμους για την ελευθερία της πατρίδας, να κάνουμε ένα μνημείο για τους νεκρούς στα Τέμπη, αλλά όχι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, να χρησιμοποιείται για τον οποιοδήποτε λόγο". Τι λέτε;»
Στέλιος Κούλογλου: «Νομίζω ότι ο κύριος Βορίδης θέλει να δώσει μια μάχη συμβόλων. Ξέρετε καμιά φορά, τα σύμβολα είναι πολύ σημαντικά».
Δημήτρης Τάκης: «Ναι, το είχε πει ο Μιτεράν αυτό».
Στέλιος Κούλογλου: «Ναι, η πράξη που έγινε, είναι μια συμβολική πράξη, ακριβώς για να υπογραμμίσει τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτικής εξουσίας, για το δυστύχημα. Επομένως, όταν ο κύριος Βορίδης δεν του αρέσει αυτό, δεν του αρέσει η απόδοση πολιτικών ευθυνών, γιατί θίγει την κυβέρνηση. Λογικό είναι από την πλευρά του, γιατί η μάχη των συμβόλων είναι πάρα πολύ σημαντική. Είδαμε ότι από ένα τυχαίο περιστατικό -ενδεχομένως κάποιος έδωσε, ο φρούραρχος, δεν ξέρω, δεν έχει σημασία- πόσο μεγάλη αντίδραση σημειώθηκε».
Δημήτρης Τάκης: «Συγγνώμη, πρέπει να μείνουν εκεί; Και για πόσο; Και επειδή λέτε για τη μάχη των συμβόλων και για την ιστορία του μνημείου της Marfin υπάρχει μια αντίστοιχη μάχη, γιατί το έφτιαξε ο Δήμος και πήγαιναν διάφοροι και το γκρέμιζαν, κάθε τρεις και λίγο».
Στέλιος Κούλογλου: «Κακώς το γκρέμιζαν, διότι αυτά τα θύματα, ήταν θύματα μιας πολύ ταραγμένης εποχής και μιας εγκληματικής ενέργειας. Και τώρα, κακώς θα φύγουν τα ονόματα από εκεί και μέχρι που να γίνει αυτό το μνημείο, καλό θα είναι να μείνουν, για να υπογραμμίζουν την ανάγκη, να υπάρξει κάθαρση στην υπόθεση».
Δημήτρης Τάκης: «Άρα εσείς λέτε μέχρι να γίνει το μνημείο των νεκρών στα Τέμπη, τα ονόματα να μείνουν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη».
Στέλιος Κούλογλου: «Ακριβώς για να θυμίζουν σε αυτούς που μπαίνουν στη Βουλή, τις ευθύνες τους».
Χριστίνα Κοραή: «Ξέρετε ότι δεν μπαίνουν από εκεί και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι υπόμνηση τώρα, το να διαβάζεις το όνομα ενός νεκρού κάτω, για να θυμάσαι. Τότε είναι ντροπή σε αυτόν που ξεχνάει, γιατί αυτός που ξεχνάει μπορεί να πατάει επάνω στα ονόματα και να κάνει τα χειρότερα μέσα. Καταλαβαίνετε πώς το λέω».
Στέλιος Κούλογλου: «Ναι αλλά γνωρίζετε πολύ καλά, πόσο εύκολα ξεχνάμε στην Ελλάδα».
Δημήτρης Τάκης: «Να γίνει μνημείο και για τους νεκρούς στο Μάτι και να γραφτούν τα ονόματά τους εκεί, παρά δίπλα;»
Στέλιος Κούλογλου: «Βεβαίως, ασφαλώς να γίνει. Αν - στον τόπο της τραγωδίας, ασφαλώς πρέπει να γίνει, γιατί όχι; Και πρέπει να γίνει γιατί και εκεί υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, που αφορούν τον τρόπο που ανασυγκροτήθηκε η Ελλάδα, την έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και όλα τα λάθη που έγιναν και εκείνο το βράδυ, ασφαλώς».