Για το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων μίλησε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, σημειώνοντας ότι ότι ο όρος δεν είναι σωστός νομικά, καθώς θα έπρεπε να αναφέρονται ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» και προβλέπεται η χρησιμοποίησή τους σε ειδικές περιπτώσεις.
Σε καθεστώς προστασίας με απόφαση εισαγγελέα
«Το νομικό πλέγμα αυτών των διατάξεων είναι πολύ απλό. Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος γίνονται μάρτυρες που τελούν υπό προστασία με τη διάταξη ενός εισαγγελέα. Το καθεστώς προστασίας αφορά στους ίδιους, της οικογένειές τους, όσον αφορά στην προστασία τους» σημείωσε ο κ. Κούγιας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag».
Όπως πρόσθεσε, «πολλές φορές, αν πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, αποφασίζεται από την εισαγγελία Διαφθοράς σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, η μετάταξή τους ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα εκτεθούν και θα προστατευθεί και η ζωή τους. Συγχρόνως αλλάζουν αν χρειάζεται τα στοιχεία της ταυτότητάς τους».
Ερωτηθείς αν πρέπει να βγουν οι «κουκούλες» και να πάνε οι μάρτυρες να καταθέσουν στην Προανακριτική με τα πρόσωπά τους και τα πραγματικά τους στοιχεία, ο κ. Κούγιας απάντησε πως αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται ρητώς. «Όσο διαρκεί η διερεύνηση της υπόθεσης, οι μάρτυρες αυτοί, εκτός εάν κρίνει η Εισαγγελία ότι πλέον δεν συνεργάζονται –όπως συνέβη με την περίπτωση Μανιαδάκη- και τους αποχαρακτηρίσει, συνεχίζουν να είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να απολαμβάνουν προστασίας».
Στη Βουλή δεν έχουμε προστατευόμενους μάρτυρες
Ο κ. Κούγιας υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» μόνο για την υπόθεση Novartis, που διερευνάται ποια φυσικά, εταιρείες ή πολιτικά πρόσωπα έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.
«Για την υπόθεση που διερευνάται από την Προανακριτική της Βουλής, που είναι ο εισαγγελέας της υποθέσεως, υπάρχει άλλος ύποπτος – ο πρώην υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος- και το αδίκημα που διερευνάται δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της Novartis. Είναι μια άλλη υπόθεση. Εκεί διερευνάται αν έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας ή της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας. Άρα στην έρευνα της Βουλής δεν έχουμε προστατευόμενους μάρτυρες».
Τέλος, ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι η Προανακριτική θα μπορούσε να καλέσει τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, με τα πραγματικά τους ονόματα και όχι με τα στοιχεία προστασίας τους.