«Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η συζήτηση που ξεκίνησε με την καταγγελία της κ. Μπεκατώρου, και έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα, μια κουλτούρα, ώστε να σπάσουμε το φόβο και τη σιωπή και να αισθανθεί κάθε πολίτης ότι μπορεί να αναφέρει τι του έχει συμβεί. Πρέπει να τονώσουμε αυτό το αίσθημα, ώστε να αποδοθεί πραγματικά δικαιοσύνη», σημείωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!».
«Από αυτή την κυβέρνηση εγκλήματα όπως ο βιασμός αυστηροποιήθηκε η πρόβλεψη που υπήρχε. Δίνεται μήνυμα από την πολιτεία. Είμαστε παρόντες ώστε να αξιολογήσουμε τι παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε. Μας ευαισθητοποιεί ιδιαιτέρως και το θέμα των ανηλίκων σε τέτοιες περιπτώσεις. Ένας ανήλικος δυσκολεύεται να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές. Παρακολουθούμε με μεγάλη ευαισθησία το θέμα, και θα αξιολογήσουμε και ζητήματα που αφορούν στην παραγραφή τέτοιων αδικημάτων. Πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια να βελτιώσουμε τα κενά που τυχόν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο», συνέχισε ο ίδιος.
«Ο υπουργός, ο κ. Τσιάρας, σωστά επεσήμανε ότι κάθε αλλαγή που αφορά στον ποινικό κώδικα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα. Αυτό γίνεται μέσω της επιτροπής παρακολούθησης του ποινικού κώδικα. Στο θέμα της παραγραφής, ήδη για θέματα που αφορούν σε ανήλικους, έχει υπάρξει μια προσπάθεια για να διευρύνουμε το χρονικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Κώτσηρας.
Αναφορικά με το γιατί παραγράφονται σε 15 χρόνια αυτά τα αδικήματα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Τα κακουργήματα έχουν έναν ευρύτερο χρόνο παραγραφής. Έχει θέσει ο νομοθέτης εξαρχής ότι εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου μπορεί να παρέμβει η δικαιοσύνη. Αυτό αφορά σε όλα τα αδικήματα του ποινικού κώδικα. Τώρα γίνεται αξιολόγηση αυτών των θεμάτων, και πρέπει να γίνει συντεταγμένα. Το κρίσιμο είναι να φύγει η κουλτούρα σιωπής που υπήρχε. Σε αυτό θα βοηθήσουμε εμείς με δομές».