Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαρτίζεται από ανθρώπους που ξέρουν να δίνουν λύσεις. Και αυτό φαίνεται και είναι η θεμελιώδης διαφορά με τους αντιπάλους της, που από το 2019 και μετά ασχολούνται με τις εσωτερικές τους έριδες και συρράξεις. Λύσεις λοιπόν και δραστικές από τους «γαλάζιους». Ποιος άραγε θυμάται σε τι κατάσταση παρέδωσε το 2019 η κυβέρνηση-παρωδία του ΣΥΡΙΖΑ τη ΔΕΗ; Το φίδι κλήθηκε να βγάλει από την τρύπα τότε ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο σημερινός υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης...
Αυτά που είπε τον Νοέμβριο του 2019 στη Βουλή, απευθυνόμενος στους αριστεριστές, ηχούν ακόμα στα αυτιά των πολλών. «Η δική σας κυβέρνηση διέλυσε τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εταιρεία και οι εργαζόμενοί της. Εσείς ευθύνεστε. Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε τη ΔΕΗ και εσείς καταθέτετε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Παραλάβατε το 2015 μια ΔΕΗ υγιή και την παραδώσατε κατεστραμμένη», ήταν τα λόγια του. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ΔΑΚΕ σάρωσε στις εκλογές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τον Φεβρουάριο του 2023, λαμβάνοντας ποσοστό 61,29% και 19 από τις 31 έδρες. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας αναγνώρισαν την επιστροφή από το 2019 και μετά στην ομαλότητα, στη χρηστή διαχείριση και στην ανάπτυξη.
Ενα θέμα που αυτές τις μέρες κλήθηκε να λύσει οριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης είναι αυτό της Τράπεζας Αττικής. Οπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της εθνικής αντιπροσωπείας, «η Τράπεζα Αττικής αποτελεί μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για το τραπεζικό σύστημα εδώ και τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Τώρα η εκκρεμότητα αυτή αντιμετωπίζεται». Είπε επίσης ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτήν την ώρα καλύτερη συμφωνία, ούτε για την ίδια την Τράπεζα Αττικής ούτε για την οικονομία. Με βάση την πορεία της τράπεζας την τελευταία δωδεκαετία, τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει, το γεγονός ότι η εποπτική αρχή επισημαίνει πως αν δεν γίνει η συμφωνία θα έχουμε μια σειρά από προβλήματα και με βάση επίσης το γεγονός ότι είχαμε μια συμφωνία την οποία διαπραγματευτήκαμε επί μήνες χωρίς να εμφανισθεί κάποιος άλλος επενδυτής, για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να στηριχθεί».
Δίπλα στους ευάλωτους
Τρεις μέρες πριν, ο Κωστής Χατζηδάκης και η Σοφία Ζαχαράκη συνυπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση διά της οποίας, όπως ανακοινώθηκε, «τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% θα εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ετσι, θα ωφελούνται από την πρόβλεψη του νόμου για τους ευάλωτους οφειλέτες που ορίζει την αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού» και επίσης «ως ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν να επωφεληθούν ευνοϊκότερων όρων διακανονισμού με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς στο πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών».
Ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε πίσω του τεράστιο έργο και μερίμνησε για τους συνταξιούχους, βάζοντας τον ΕΦΚΑ στη νέα εποχή και προωθώντας με αποφασιστικότητα τον εκσυγχρονισμό του. Οπως είπε μάλιστα τον Απρίλιο του 2022 στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «το 2021 εκδόθηκαν 224.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και τα προκάτοχα ταμεία του». Και δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε να εργάζεται μέχρι τον Μάιο του 2023 για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων και την καταβολή των επιδομάτων και γενικότερα για κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το 2016, ο Κωστής Χατζηδάκης, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός Ανάπτυξης και ανελλιπώς βουλευτής από το 2007, εξελέγη πρώτος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 (72.703 σταυροί) και του Μαΐου του 2023 (75.702 σταυροί). Στενός συνεργάτης και φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ταγμένος στις ιδεολογικοπολιτικές αρχές του φιλελευθερισμού και έχει κάθε λόγο να ατενίζει το πολιτικό του αύριο με μεγάλη αισιοδοξία...