Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει ισχύ 300 MW και 400-500 θέσεις εργασίας, με προοπτική επέκτασης στο 1 GW.
Στη σημασία της σχεδιαζόμενης επένδυσης για τη δημιουργία data center στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΔΕΗ με την Amazon Web Services, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μετά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η αρχική φάση προβλέπει ισχύ 300 MW, ενώ υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης έως και το 1 GW.
Έως 1.500 εργαζόμενοι
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του data center υπολογίζεται ότι θα απασχολούνται περίπου 400 έως 500 εργαζόμενοι, κυρίως επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό.
Σε περίπτωση που η επένδυση αναπτυχθεί πλήρως και φτάσει σε ισχύ τα 1.000 MW, ο αριθμός των εργαζομένων θα μπορούσε, όπως ανέφερε, να ανέλθει περίπου στους 1.500.
Ο κ. Χατζηδάκης συνέδεσε παράλληλα την επένδυση με την πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι το 2019, όταν ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιχείρηση βρισκόταν, όπως είπε, «στο χείλος του γκρεμού».
Η συμφωνία ΔΕΗ–AWS εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πρώην λιγνιτικών εγκαταστάσεων της Δυτικής Μακεδονίας και τη σταδιακή μετατροπή της περιοχής σε κόμβο ενεργειακών και ψηφιακών υποδομών.