«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε επειδή ασκήθηκε μία πολιτική που αύξησε τις επενδύσεις, οδήγησε σε ρεκόρ των εξαγωγών, έφερε τη χώρα στις πρώτες θέσεις ως προς το ρυθμό ανάπτυξης και μείωσε την ανεργία», επεσήμανε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Αν άκουγε κανείς την αντιπολίτευση, θα νόμιζε ότι μιλάμε για άλλη χώρα. Δεν τελειώνει η προσπάθεια, ωστόσο η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ευμενή θέση γιατί υπάρχει μια ισχυρή βάση που δημιουργήθηκε με την πολιτική της προηγούμενης τετραετίας αλλά και με το αποτέλεσμα των εκλογών που στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές».

«Κάντε ό,τι νομίζετε!»

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις ομιλίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης, τις οποίες είχε παρακολουθήσει νωρίτερα, σχολίασε, αρχικά για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αντέχω τον πειρασμό να πω κάτι το οποίο μου φάνηκε παράδοξο. Ακούγοντας την ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκα, με τον αρνητικό τόνο που είχε, εάν καλύπτεται ο εισηγητής της μειοψηφίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μαμουλάκης. Ο οποίος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ενώ ο κ. Φάμελλος δεν βρήκε τίποτα θετικό να πει για αυτό».

«Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουκουλόπουλος ήταν πιο συγκρατημένος αλλά κατέληξε στο ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να σας κάνω τον σύμβουλο στρατηγικής, αλλά ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ θα ήθελα να πω ότι με τέτοιου είδους προσεγγίσεις μπορεί στο τέλος να φαίνεστε ως "ΚΚΕ της Κεντροαριστεράς". Κάντε ό,τι νομίζετε!», πρόσθεσε για το ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να λαϊκίσει»

Έπειτα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις επισημάνσεις που είχαν γίνει από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάνω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα, προκάλεσε όσους μπορούν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο για τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, το πρόγραμμα «Σπίτι μου», κ.ά.

Σχετικά με την προθεσμία υποβολή των φορολογικών δηλώσεων υπογράμμισε τι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέρα από αυτή που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις 31 Αυγούστου και ότι η έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου ισχύει για όσους προχωρήσουν στην καταβολή του ως τις 31 Ιουλίου: «Μιλάμε για τους συνεπείς φορολογούμενους, η κυβέρνηση δεν θέλει να λαϊκίσει».

Επίσης, αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, εξήγησε: «Πράγματι, είπε, είμαστε πάνω από τους στόχους όπως είχαν τεθεί στο προϋπολογισμό. Αλλά είμαστε ακριβώς στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Επομένως πρέπει να κάνουμε καλό νοικοκυριό για να πιάσουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Δεν κρατάμε τα χρήματα στα ταμεία για να δυσαρεστούμε τον κόσμο. Δίνουμε όσα έχουμε, δεν δίνουμε αυτά που δεν έχουμε. Αυτή είναι η σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική».

Δεν είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική, είναι τοποθέτηση κοινής λογικής 

Για το Δημόσιο, αναφορικά με τις αυξήσεις, έδωσε την εξής απάντηση σε όσους αμφισβητούν το ύψος τους: «Οι αυξήσεις συνολικά για το 2023 μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν πριν τις εκλογές αντιστοιχούν σε αύξηση του εισοδήματος κατά 10,5 %. Είναι λίγο παραπάνω από αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν διαιρέσουμε με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων έχουμε καθαρό όφελος δηλαδή παραπάνω χρήματα στην τσέπη κάθε δημόσιο υπάλληλο ύψους 1476 ευρώ». 

Για την κριτική που ασκήθηκε για την αύξηση του επιδόματος ευθύνης στο Δημόσιο, σημείωσε: «Το κάνουμε συνειδητά στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα της χώρας. Έχουμε την μικρότερη ψαλίδα μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι νοητό να συνεχιστεί αυτό, δεν είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική, είναι τοποθέτηση κοινής λογικής».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο και για την επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ: «Γνωρίζετε ότι είμαι οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων αλλά δεν υπήρχε ούτε στην άκρη του μυαλού μας σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ήδη από το 2014 υπήρχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γίνεται μία συζήτηση σουρεαλιστική που δεν έχει αντανάκλαση στην πραγματικότητα. Εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση, τιμώντας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού φέρνει τη ρύθμιση ώστε οι δύο εταιρείες να πάνε στο Δημόσιο».

Ανέφερε, ακόμα, ότι η απόσυρση των δύο εταιρειών από το υπερταμείο δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων ως προς την δανειακή σύμβαση της χώρας. Είναι σε εξέλιξη όπως είπε διαπραγμάτευση με τον ESM η οποία ως το τέλος του χρόνου θα καταλήξει σε συμφωνία που θα οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του υπερταμείου.

Αύξηση αφορολόγητου, ΕΝΦΙΑ και «Σπίτι μου»

Ακόμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί: «Μαζί με την αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά είναι μια πολιτική για την οικογένεια. Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνει το δημογραφικό, αλλά δεν μπορεί και να αμφισβητούνται τα πάντα».

Επιπλέον, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές είπε ότι «ακριβώς επειδή η συζήτηση γίνεται σε περιβάλλον φυσικών καταστροφών θα περίμενα να ιδωθεί με άλλη ματιά. Είναι μία ρύθμιση της λογικής, δίνουμε ένα κίνητρο και θα δούμε πως θα το αξιοποιήσουν οι πολίτες», ενώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»: «Άκουσα και σήμερα να αμφισβητείται το πρόγραμμα. Έχουμε φτάσει στα 5000 δάνεια και γι' αυτό το λόγο διπλασιάζουμε το ποσό για τους δικαιούχους. Λεγόταν ότι δεν υπάρχουν σπίτια, αποδεικνύεται όμως από τις εγκρίσεις ότι σπίτια υπάρχουν και το ζήτημα είναι τώρα να στηριχθεί το πρόγραμμα».

4,2 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί από τα υπερκέρδη των εταιρειών Ενέργειας 

Ύστερα, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στο Χρηματιστήριο: «Θέλουμε να ενισχύσουμε το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά. Με τα μεγέθη που έχει το αεροδρόμιο, θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Απορώ που ακούω για αιφνιδιασμό, υπάρχουν δηλώσεις από το 2019 για την αξιοποίηση του αεροδρομίου η οποία θα είναι κέρδος για το ίδιο το αεροδρόμιο, για το Δημόσιο που θα παραμείνει μέτοχος και για την κεφαλαιαγορά. Είναι μία καθαρή θέση που δίνει θετικό μήνυμα για την οικονομία».

Για τις τράπεζες, υπογράμμισε: «Πιστεύουμε στον ανταγωνισμό και δεν θα μείνουμε σε θεωρητικές προσεγγίσεις. Θα ενθαρρύνουμε τους πολίτες να στραφούν και σε άλλα προϊόντα πέραν του ταμιευτηρίου των τραπεζών και θα δώσουμε τη δυνατότητα να δίνουν δάνεια και μη τραπεζικά ιδρύματα».

Παρουσίασε και τα ποσά που έχει εισπράξει το ελληνικό κέρδος από τα υπερκέρδη των εταιρειών Ενέργειας: «Η κυβέρνηση έχει εισπράξει από το μηχανισμό παρακράτησης υπερκερδών 3,3 δισεκατομμύρια από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον έχει εισπράξει έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη έως τον Ιούνιο του 2022 ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ και έχει νομοθετηθεί η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών διύλισης με πόσο επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά λοιπόν μιλάμε για περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Στο τέλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των μισθών: «Στην προηγούμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 21,8%, αν συνυπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα ήταν 15%. Ήμασταν 18οι μεταξύ των 22 χωρών που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό και ανεβήκαμε στην 13η θέση.