Την εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αναμένεται να έχουν οι δασμοί Τραμπ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο Action24 με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Βαγγέλη Γιακουμή.

Όπως τόνισε, η χώρα θα κινηθεί πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την αποφυγή σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Πρώτον, επαναπροσδιορισμός της πολιτικής της ΕΕ στον πρωτογενή τομέα. Η επιλογή αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς, όπως επισήμανε, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.

Δεύτερον, να επιχειρήσει η χώρα μας να υπάρξει εξαίρεση από το μέτρο της αύξησης των δασμών, σε προϊόντα μοναδικά, τα οποία δεν επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ, όπως οι βρώσιμες ελιές, η φέτα κ.α.

Τρίτον, να λάβει αποφάσεις η ΕΕ για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων που παράγονται από τα κράτη – μέλη της, καθώς είναι αδιανόητο να εξάγονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι καταναλωτές των χωρών της Ένωσης να αναγκάζονται να αγοράζουν τα ίδια προϊόντα από τρίτες χώρες, σε τιμές πιο φθηνές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει, σημείωσε ο υπουργός, να εξεταστεί η οικονομική στήριξη των προϊόντων της ΕΕ για να είναι πιο προσιτά στους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε επίσης ότι «κάθε μέτρο που θα ληφθεί από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, υπόκειται στον έλεγχο και στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολύ περισσότερο λόγω εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Αναφερόμενος τέλος στη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, σημείωσε: «Τη Δευτέρα θα υπάρξει μια γενικότερη συζήτηση για την εξέλιξη των δεδομένων που υπάρχουν και προφανώς εκεί θα γίνει και συζήτηση επαναπροσδιορισμού των δικών μας πολιτικών. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι τον κρίσιμο ρόλο, θα τον παίξουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ. Και πάντα οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάτω από το πρίσμα της ΚΑΠ, έχουν την έγκριση της Επιτροπής».