Στον Αλέξανδρο Παπασταθόπουλο

 

Λίγες ώρες μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τον συνωστισμό στην αίθουσα για τη δίκη στο Mάτι, τις αθλιότητες και τις κραυγές της υπόλογης αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θέλει να «ξεχάσει» τα δεινά που έχει σωρεύσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο δικαστικό σύστημα της χώρας, μεταξύ αυτών και η δίκη των χρυσαυγιτών που τεσσεράμισι χρόνια δεν «έβρισκαν» αίθουσα να τους δικάσουν, ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά αποκλειστικά στο «tomanifesto» και δίνει απαντήσεις για το επίμαχο θέμα και όχι μόνον.

Χωρίς να μασά τα λόγια του, ο Κώστας Τσιάρας δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή η εικόνα, στην πρώτη μέρα της δίκης για το Μάτι, είναι θλιβερή και αποκαρδιωτική και δεν τιμά κανέναν. Κυρίως προσβάλλουν και δη βάναυσα, όπως ευθαρσώς ομολογεί, τους χαροκαμένους συγγενείς που περιμένουν από την ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει το ελάχιστο: να δικαιώσει τη μνήμη των 104 συνανθρώπων που «έφυγαν» με τόσο αδόκητο τρόπο από τη ζωή, εξαιτίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εγκληματικών παραλείψεων και λαθών της πολιτείας και των ανευθυνο-υπεύθυνων που εκείνο τον μαύρο Iούλιο του 2018 τους «έκατσε η στραβή στη βάρδιά τους», όπως είχε δηλώσει η τότε περιφερειάρχης Αττικής.

Στο ερώτημά μας αν είναι ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής, όπως κάποιοι εκ των διαδίκων ισχυρίζονται, ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμά «πως οι δικαστικές αρχές αντιλαμβάνονται πλήρως την ευθύνη που έχουν ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτήν την τεράστια τραγωδία, με τόσο πολλά θύματα. Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένα περιθώριο να μιλήσουμε για παραγραφή τέτοιου είδους αδικημάτων».

 

Κύριε υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε γιατί είχαμε αυτήν την εικόνα στην αίθουσα για τη δίκη στο Μάτι;

Ηταν μια θλιβερή και αποκαρδιωτική εικόνα που δεν περιποιεί τιμή για κανέναν μας. Αυτές οι εικόνες προσβάλλουν δε βάναυσα τα θύματα της μεγάλης καταστροφής στο Μάτι αλλά και τους συγγενείς που περιμένουν δικαίωση της μνήμης των αδικοχαμένων ψυχών. Προφανώς, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, τα ίδια τα δικαστήρια είναι υπεύθυνα να προσδιορίσουν τον χώρο και τον τόπο της διεξαγωγής οποιασδήποτε δίκης. Είναι όμως δική μου ευθύνη ως υπουργού να παρεμβαίνω εκεί που το ίδιο το σύστημα αποτυγχάνει. Αυτό έπραξα με την πρωτοβουλία μου να συγκαλέσω σύσκεψη με τις διοικήσεις του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών, ώστε να εξευρεθεί η λύση, σύμφωνα με την οποία η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρεται τελικά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

 

Βουλευτές της αντιπολίτευσης και ΜΜΕ σάς κατηγορούν ότι για μια σημαντική και με βαρύ φορτίο δίκη έπρεπε εσείς να έχετε μεριμνήσει για να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα. Τι απαντάτε;

Είναι προκλητικό να εγκαλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης και εμένα προσωπικά εκείνοι που είχαν αφήσει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής να πελαγοδρομεί για χρόνια, χωρίς να υπάρχει αίθουσα για τη δίκη, παρά τις σχετικές εκκλήσεις των δικαστηρίων. Από την πλευρά μου κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια με τις διοικήσεις του Εφετείου και του Πρωτοδικείου. Αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν.

 

Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής της δίκης;

Εχω διαβεβαιώσεις πως η μεταφορά της δίκης δεν θα προκαλέσει πρόσθετες καθυστερήσεις. Εκτιμώ πως οι δικαστικές αρχές αντιλαμβάνονται πλήρως την ευθύνη που έχουν ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτήν την τεράστια τραγωδία, με τα τόσο πολλά θύματα. Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένα περιθώριο για να μιλήσουμε για παραγραφή τέτοιου είδους αδικημάτων.

 

Πώς θα λύσετε το θέμα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης;

Η κυβέρνηση υλοποιεί, με ταχύτητα και με αποφασιστικότητα, πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το δικαστικό μας σύστημα και βελτιώνουν σταθερά το ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης. Η ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος είναι η κορωνίδα της στρατηγικής μας, αλλά παράλληλα υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις που απλοποιούν τις διαδικασίες, θεσπίζοντας νέους θεσμούς που βελτιώνουν το επίπεδο του δικαστικού συστήματος. Η πιλοτική δίκη στην πολιτική δικαιοσύνη, τα Ειδικά Τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, ο εκσυγχρονισμός της δικονομίας όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, η καλύτερη στελέχωση της Δικαιοσύνης και η διαρκής επιμόρφωση των λειτουργών της και το νέο πολυεπίπεδο σύστημα επιθεώρησης για την ενίσχυση της αξιοκρατίας που θεσμοθετήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση.