«Μετά από χρόνια στασιμότητας και μεταρρυθμιστικής άπνοιας, για να κερδίσει η χώρα μας, το στοίχημα της ανάπτυξης οφείλει να αξιοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία άλλων χωρών. Και να υιοθετήσει τις καλύτερες πρακτικές, προσαρμοσμένες στα δικά μας χαρακτηριστικά και τη κουλτούρα του λαού μας». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε το Σάββατο από τη Λάρισα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης. Ο κ. Τσιάρας δεν παρέλειψε να προσθέσει πως σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, κανείς δεν περισσεύει και όλοι είμαστε απαραίτητοι. Και σε πλήρη και ειλικρινή συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, τους φορείς και τους επίσημους θεσμούς της Πολιτείας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στους θεσμούς της Δικαιοσύνης, τόνισε, πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι θεσμοί της Δικαιοσύνης συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στη λειτουργία του ελευθέρου ανταγωνισμού και στην προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος».
Για να εξηγήσει:
«Είναι οι θεσμοί μιας οργανωμένης πολιτείας, άλλωστε, που θέτουν το πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας, προάγοντας τους αναγκαίους όρους της αειφορίας και της επίτευξης διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.
Στη παρούσα κατάσταση, ωστόσο, των απαρχαιωμένων δικαστικών υποδομών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει έναν πρόσθετο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, ειδικά για την περιφερειακή οικονομία.
Κυρίως, γιατί μπορεί να μοχλεύσει πόρους για την αναβάθμιση των δικαστικών κτηρίων, τόσο από τους πόρους του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων, όσο και από το ΕΣΠΑ».
Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες όλης της Επικράτειας, πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας, ήδη σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των σημερινών δομών, ενώ ειδικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε εξαγγείλει την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας και την κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας. Επιπλέον, σε σύντομο χρόνο θα έχουν καταλήξει οι διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, πρόσθεσε επίσης ο ίδιος.
Μιλώντας για τη δικαιοσύνη, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως «από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν ένα αποτελεσματικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Στην ανεξαρτησία, στην ποιότητα και στην αποδοτικότητα του δικαστικού μας συστήματος».
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, οι επιλογές για την ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου με δικαστές αδιαμφισβήτητης αξίας, αποκατέστησαν το πληγωμένο κύρος της Δικαιοσύνης.
Για τις νέες ρυθμίσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως υφαίνουν ένα δίχτυ προστασίας των πολιτών και αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτύου. Δημιουργείται, έτσι πρόσθετος χώρος για την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου και της έξυπνης επιχειρηματικότητας των startups, εξήγησε.
Για το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης, υπογράμμισε ότι αυτός πρόσθεσε νέα μέσα στην εργαλειοθήκη των επιχειρήσεων, που επιζητούν την ταχύτερη, πιο οικονομική εξωδικαστική επίλυση διαφορών εμπορικής και αστικής φύσης. Ενώ από τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, ανέφερε σε κάποιο άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσιάρας, ήταν η συγχώνευση του κατακερματισμένου ελεγκτικού συστήματος της δημόσιας διοίκησης σε μια ενιαία, ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία, όπως διευκρίνισε, μπορεί να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ στον εντοπισμό και στην πρόληψη και αποτροπή της απάτης, της διαφθοράς, και των αθέμιτων πρακτικών, οι οποίες νοθεύουν τον ανταγωνισμό και καθυστερούν την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.
Βήματα, τα οποία συνεχίζουμε σε μια πορεία εδραίωσης της διαφάνειας στο δημόσιο και τον επιχειρηματικό βίο με την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο -τους αμέσως επόμενους μήνες- της νέας κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που καλύπτει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής.
Για να καταλήξει τονίζοντας: «Παρά τα σημαντικά βήματα, μια ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων του δικαστικού συστήματος, απαιτεί ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες.
Ήδη, ομάδες εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης “τρέχουν” δράσεις για την ταχύτερη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της δικαιοσύνης, θέτοντας τους σχετικούς δείκτες σε τροχιά σύγκλισης με τις επιδόσεις των πιο προηγμένων δικαστικών συστημάτων της Ευρώπης.
Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η προκήρυξη της Β Φάσης του ΟΣΔΔΥ -ΠΠ, ενώ ως το τέλος του έτους θα έχει συμβασιοποιηθεί το έργο της επέκτασης του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των ποινικών και πολιτικών υποθέσεων σε όλη την επικράτεια.
Με την ολοκλήρωση του έργου, το δικαστικό μας σύστημα θα διαθέτει ένα ομογενοποιημένο πληροφοριακό περιβάλλον αναβαθμισμένων υπηρεσιών που θα ικανοποιεί τις προϋποθέσεις διαλειτουργικότητας με τα συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο ίδιος τέλος σημείωσε: « Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα και να προσελκύσει νέες παραγωγικές επενδύσεις, εδικά για την ελληνική περιφέρεια που έχει μεγαλύτερες ανάγκες ».