«Oσα με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ζητούμενα, σήμερα θεωρούνται αυτονόητα», είπε πριν από περίπου έναν χρόνο, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Ετσι σκέφτηκαν και οι πολίτες την 21η Μαΐου, χαρίζοντας στη Νέα Δημοκρατία μια πολύ μεγάλης έκτασης νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Θριαμβευτής στην εκλογική του περιφέρεια, την Καρδίτσα, ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «νομίζω ότι έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που όμοιό του μάλλον δεν έχει καταγραφεί στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Επιβεβαιώνει την τεράστια προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση τα τέσσερα χρόνια, επιβεβαιώνει τη μεγάλη ωριμότητα, κατά την άποψή μου, της ελληνικής κοινωνίας και δείχνει πως οι Ελληνες πολίτες, με απολύτως συγκεκριμένο τρόπο, δείχνουν ότι θέλουν να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Νομίζω ότι το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα τα λέει όλα». Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Οσον αφορά την Καρδίτσα, όντως φαίνεται να έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά για τη Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Καρδιτσιώτες, οι συντοπίτες μας, αισθάνθηκαν πραγματικά ασφαλείς όταν είδαν απέναντί τους μία κυβέρνηση που λειτούργησε με άμεσα και ακαριαία αντανακλαστικά, απέναντι σε ένα καιρικό φαινόμενο που δημιούργησε καταστροφές απ’ άκρη σ’ άκρη στον νομό. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους αυτούς τους ανθρώπους που στήριξαν και τη Νέα Δημοκρατία αλλά κι εμένα προσωπικά». 

Η Καρδίτσα σε τροχιά ανάπτυξης 

Τι νύχτα ήταν και αυτή της 21ης Μαΐου 2023! Θα τη θυμούνται για πολλά χρόνια οι νεοδημοκράτες, αν και τίποτα δεν μπορεί να τους αποτρέψει πλέον από το να πιστεύουν ότι θα έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες. Τα ποσοστά σε όλη τη χώρα είναι συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ομως, για να φτάσει η παράταξη εδώ, εργάστηκαν πολλοί, μερικοί εκ των οποίων αθόρυβα. Στη Θεσσαλία, οι διαφορές μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ κυμάνθηκαν από 20,4% στη Λάρισα (40,23%-19,83%) έως 26,54% στην Καρδίτσα (46,36%-19,82%). Καρδίτσα είπαμε; Εκεί υπάρχει ένας ακούραστος στρατιώτης της παράταξης, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ιατρός, Κώστας Τσιάρας, που εκλέγεται ανελλιπώς στον νομό από το 2004. Μιλώντας δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στη θεσσαλική πόλη, είπε πως «με τα μεγάλα έργα υποδομής σε όλους τους δήμους μας, με το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για την ορεινή Ελλάδα, που ξεκινά από τον τόπο μας, ο νομός Καρδίτσας ξαναμπαίνει στην αναπτυξιακή τροχιά που της αξίζει… Επενδύουμε στα δύο συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: την αγροτική παραγωγή με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται στη γη μας και στους ανθρώπους της αγροτιάς. Στους ανθρώπους που μπορούν να καινοτομούν και να παράγουν». Το αποτέλεσμα των εκλογών τον δικαιώνει απόλυτα. Πρώτευσε με μεγάλη διαφορά στον νομό, δίνοντας στην πολιτική παρουσία του κυριαρχικά χαρακτηριστικά. Τα μισά ψηφοδέλτια και πλέον της Νέας Δημοκρατίας είχαν σταυρό προτίμησης μπροστά στο όνομά του. Οι συντοπίτες του αναγνωρίζουν την πολυεπίπεδη προσφορά του και τον τιμούν με τη στήριξή τους. 

Ψύχραιμος απέναντι σε όλα 

Ο πρώην γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (2016-2019) δεν φοβήθηκε ποτέ τα δύσκολα. Πράος χαρακτήρας, αντιμετωπίζει με πολλή ψυχραιμία οτιδήποτε. Ο Αντώνης Σαμαράς επί πρωθυπουργίας του τον τοποθέτησε το 2012 υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την ομογένεια. Και τις επαφές του δεν τις άφησε μέχρι σήμερα. Ο Κώστας Τσιάρας, ως υπουργός Δικαιοσύνης πλέον, εκπροσώπησε πέρυσι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις επετειακές εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία στη Βοστόνη και ήταν ο τελετάρχης στην παρέλαση της ομογένειας στην πόλη. Στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» είπε μάλιστα ότι «για μένα προσωπικά οι εκδηλώσεις αυτές φέρουν βαρύ συγκινησιακό φορτίο». Ως υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες υποθέσεις. Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο Κώστας Τσιάρας προχώρησε σε συνολική αναμόρφωση των πολύ κακών διατάξεων που είχε εισαγάγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με τα γνωστά άσχημα αποτελέσματα. Μιλώντας στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15 Μαΐου 2023, υπογράμμισε ότι «σταδιακά οι μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε στο δικαστικό μας σύστημα αποδίδουν και ο ρυθμός έκδοσης αποφάσεων επιταχύνεται. Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο, ούτε προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα των σημαντικών παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των κωδίκων της τελευταίας τετραετίας, των νέων ψηφιακών και θεσμικών εργαλείων για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης που θέσπισε αυτή κυβέρνηση».