Τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανώλη, επεσήμανε με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο περιθώριο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.

Ο κ. Τσιάρας, σχολιάζοντας ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα λήξης των μέτρων για την πανώλη, σημείωσε ότι αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη, διευκρινίζοντας ότι και η ευλογιά βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα μια ζωονόσο η οποία έβαλε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο το ζωικό της κεφάλαιο και το γεγονός ότι σήμερα ουσιαστικά απαλλασσόμαστε οριστικά από τα μέτρα της πανώλης, δημιούργησε και το λόγο για τον οποίο έχουμε πάρει τα εύσημα και τις θετικές κριτικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο κ. Τσιάρας, προσθέτοντας ότι με βάση το παράδειγμα αυτό, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό, πως οι ζωονόσοι «είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα συμβιώσουμε το επόμενο διάστημα» και πως πέρα από το ότι η πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διαμόρφωση του πλαισίου μέτρων μέσω των οποίων θα περιοριστούν και θα εξαφανιστούν τα κρούσματα, χρειάζεται υπευθυνότητα και η συμμετοχή όλων.

«Με την ίδια αποτελεσματικότητα που συνεργαστήκαμε όλοι στην πανώλη, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο να είμαστε σε μόνιμη και σταθερή συνεργασία, για να κλείσουμε τους κύκλους και των άλλον ζωονόσων», ΕΊΠΕ.

Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο 5 Δεκεμβρίου 2024, άνοιξες τις εργασίες του παρουσία του κ. Τσιάρα ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο μέλλον της υδατοκαλλιέργειας και τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει η Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την υδατοκαλλιέργεια ως εξελισσόμενο κλάδο του πρωτογενούς τομέα. «Είναι γεγονός ότι αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με όλα όσα σχεδιάζουμε και σε σχέση με όλα αυτά που υλοποιούμε, η προώθηση και βεβαίως η ενίσχυση του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας δεν μπορεί παρά να είναι μία από τις πολύ μεγάλες προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά βεβαίως και της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδική κουλτούρα σε ότι αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όπως των αλιευμάτων και των ιχθυοκαλλιεργειών.

«Η χώρα έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει σε έναν τομέα και σε μία αγορά, που μπορεί να φέρει πολύ ουσιαστικά και αποτελεσματικά οφέλη, για την εθνική οικονομία, τις απομακρυσμένες περιοχές στα ελληνικά νησιά, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, συμβάλλοντος παράλληλα ουσιαστικά, στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» κατέληξε ο κ. Τσιάρας στις δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

Την ευθύνη της διοργάνωσης του Συνεδρίου έχει το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του FAO και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι από 31 κράτη, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς.

Τσιάρας: Κομβικός ο ρόλος των υδατοκαλλιεργειών

foto-3.jpg

Αναλυτικά, στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υδατοκαλλιέργειες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την επισιτιστική επάρκεια αναφέρθηκε ο Κώστας Τσιάρας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 2ου Περιφερειακού Συνέδριου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας. Ττόνισε ότι «οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, προσφέροντας θέσεις εργασίας και τονώνοντας την τοπική οικονομία».

Όπως υπογράμμισε, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών 2021-2027, ύψους άνω των 519 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά σε ενίσχυση του κλάδου, δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει «περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, κατέχει ηγετική θέση στις υδατοκαλλιέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι το 80% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται, με κυρίαρχα είδη όπως η τσιπούρα και το λαβράκι να κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς της ΕΕ. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια δεν είναι μόνο οικονομικός μοχλός ανάπτυξης, αλλά και εργαλείο ανάδειξης της χώρας ως διεθνούς εμπορικού κόμβου στη Μεσόγειο, σημείωσε.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι οι υδατοκαλλιέργειες:

Παράγουν υγειονομικά ελεγμένα και διατροφικά ισορροπημένα προϊόντα, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές.

Συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση, λόγω του χαμηλού οικολογικού αποτυπώματός τους.

Ενισχύουν την ελληνική εξωστρέφεια, με την πλειοψηφία της παραγωγής να εξάγεται και να κατακτά την παγκόσμια αγορά.

Επί πλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι επειδή «η επισιτιστική επάρκεια αποτελεί βασικό στοιχείο για την ύπαρξη κοινωνικής συνοχής, οι υδατοκαλλιέργειες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο καλύπτοντας σημαντικές ποσότητες των αναγκών μας σε τρόφιμα, αλλά και προσφέροντας προϊόντα ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας». Προσέθεσε δε ότι οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν μια οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση. Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι η Ελλάδα, με την πλούσια παράδοση και τους φυσικούς πόρους της, μπορεί να πρωτοπορήσει στην ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας», καθιστώντας τις υδατοκαλλιέργειες βασικό πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Κέλλας: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια στη Μεσόγειο»

foto-5.jpg

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους και τους επίσημους προσκεκλημένους, αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η κλιματική αλλαγή, τα ξενικά είδη που εισβάλουν στη Μεσόγειο και την ανάγκη για εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Ωστόσο, κάλεσε σε εντατικοποίηση της κοινής πολιτικής βούλησης και δράσης, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή συνάντηση μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ορόσημο, ανάλογο ή και λαμπρότερο από το Μπάρι του 2014». Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι 10 χρόνια μετά το Συνέδριο στην Ιταλία, οι προσπάθειες και η συνεργασία όλων μας, υπό τον συντονισμό του GFCM, έχουν αποδώσει σημαντικούς καρπούς.

Miguel Bernal: Οι υδατοκαλλιέργειες παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης

foto-4.jpg

O Miguel Bernal, εκτελεστικός γραμματέας, GFCM του FAO σε παρέμβασή του, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ισχυρή εκπροσώπηση της περιφερειακής κοινότητας υδατοκαλλιέργειας στο συνέδριο αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα. Η προσέγγισή μας, στη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), περιλαμβάνει όλες τις διαστάσεις της βιωσιμότητας, από τη διακυβέρνηση και τις κοινωνικές πτυχές έως την περιβαλλοντική διαχείριση και την οικονομική ανάπτυξη. Οι χώρες μας έχουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον, βαθιά ριζωμένο στους κοινούς στόχους και φιλοδοξίες τους, αλλά και ευθυγραμμισμένο με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υδατοκαλλιεργητές».