Για την ακρίβεια και την αισχοκέρδεια τα οποία πλέον εντοπίζονται και επιβάλλονται πρόστιμα μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης κι επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας.
Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ τόνισε ότι «σε τρία μέτωπα διεξάγεται η μάχη κατά της ακρίβειας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολυεθνικές εταιρείες στις οποίες επεβλήθησαν πρόστιμα για μεγαλύτερα από το επιτρεπόμενο περιθώριο κέρδους λέγοντας ότι «οφείλουν να να φέρουν διορθωμένους τιμοκαταλόγους εντός δύο μηνών».
Με στόχο την ένταξη 1.000 κωδικών προϊόντων στην πρωτοβουλία για μόνιμη μείωση τιμής κατά 5% ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι «επιδίωξη της κυβέρνησής μας και συνολικά της κοινωνίας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, του εισαγόμενου πληθωρισμού»
Σχολιάζοντας στη συνέχεια τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μικρές και μεγάλες εταιρείες τόνισε ότι αυτά αφορούν επιχειρήσεις που βγάζουν κέρδος περισσότερο το 2023 σε σχέση με το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια.
«Τα πρόστιμα τα οποία είδατε, τα οποία είναι τα ανώτατα πρόστιμα τα οποία μπορούν να επιβληθούν σε δύο πολυεθνικές εταιρείες πριν μια βδομάδα ή τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν εχθές ύψους 620.000 ευρώ σε τρεις ελληνικές εταιρείες για σχολικά είδη, ισοδυναμούν με το διπλάσιο διπλάσιο του οφέλους το οποίο θα είχαν αυτές οι εταιρείες αν πουλούσαν τα προϊόντα τους», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Σκρέκας: Οι εταιρείες στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο θα πρέπει να στείλουν διορθωμένες τιμοκαταλόγους
Όπως τόνισε το υπουργείο αποσκοπεί στο «να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν με τον νόμο και να διορθώσουν τις τιμές στο ράφι (σ.σ .οι εταιρείες) γιατί αυτό ενδιαφέρει τον καταναλωτή. Άρα όλες οι εταιρείες στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο θα πρέπει το επόμενο διάστημα να στείλουν διορθωμένες τιμοκαταλόγους με αυτά τα προϊόντα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ».
«Έχουμε επιβάλει πρόστιμο για το διπλάσιο του οφέλους για όλο το απόθεμα που έχουν στην αποθήκη τους για το επόμενο διάστημα» εξήγησε ο υπουργός. Αναφορικά με την πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών δήλωσε ότι θέλει μέσα από τις μόνιμες μειώσεις των τιμών στα ράφια, να μπορούν τα νοικοκυριά να προμηθεύονται τα βασικά καταναλωτικά αγαθά τα οποία τους ενδιαφέρουν σε χαμηλότερες τιμές το επόμενο διάστημα.