Όποιος παρανομεί σε θέματα αισχροκέρδειας θα το πληρώσει ακριβά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνη με θέμα «Πλημμύρα ανατιμήσεων οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά».

«Εμείς αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια με αύξηση των εισοδημάτων, με ελέγχους για την αισχροκέρδεια και με μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού», είπε ο κ. Σκρέκας ο οποίος προειδοποίησε ότι όποιος διαπιστώνεται να παρανομεί στους ελέγχους για την αισχροκέρδεια «θα το πληρώσει ακριβά».

Ειδικότερα για τα μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού, είπε ότι πέραν των καλαθιών του νοικοκυριού και των μαθητών λέμε ότι «όποιοι προμηθευτές μειώσουν τα προϊόντα τους τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον έξι μήνες θα σηματοδοτηθούν με ένα ειδικό ταμπελάκι, το οποίο θα τοποθετηθεί κάθετο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και έτσι όταν ο πολίτης εισέρχεται στον διάδρομο του σουπερμάρκετ θα μπορεί με μια ματιά να βλέπει ποιοι είναι οι κύριοι προμηθευτές που σέβονται τα νοικοκυριά και που προχωρούν όχι σε σταθεροποίηση, αλλά σε μείωση των τιμών των προϊόντων τους».

Έτσι, προσέθεσε, «εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και νομίζω ότι τα μέτρα μας τελικά θα αποδώσουν πολύ περισσότερο, όπως και αποδίδουν και από τα μέτρα που έχει λάβει η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και ένα σωρό άλλες χώρες που εσείς έχετε σαν φωτεινό παράδειγμα» είπε οκ. Σκρέκας απευθυνόμενος στον κ. Κατρίνη.

Ο κ. Κατρίνης καταλόγισε στην κυβέρνηση απουσία βούλησης για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης ακρίβειας που κυριαρχεί στα τρόφιμα, των υψηλών τιμών στα καύσιμα, τα ενοίκια και τις τηλεπικοινωνίες, των αυξήσεων στα επιτόκια, αλλά και των καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι είναι αποσπασματικοί και αναποτελεσματικοί, ειδικά στον τομέα της αισχροκέρδειας των τροφίμων.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τoν πληθωρισμό της απληστίας που κυριαρχεί στην αγορά, ενώ κρύβεται πίσω από μύθους και ψεύδη.