Ο Κώστας Σημίτης, μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών. Η απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και προκαλεί βαθιά θλίψη στον πολιτικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία.
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες της μεταπολίτευσης, με την πρωθυπουργική του θητεία να χαρακτηρίζεται από κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή, ενώ η προσφορά του στη χώρα αναγνωρίζεται διαχρονικά από φίλους και αντιπάλους.
Με απόφαση της κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί με δημόσια δαπάνη, ενώ θα του αποδοθούν τιμές ισοδύναμες με εκείνες ενός εν ενεργεία Πρωθυπουργού. Επιπλέον, κηρύχθηκε *τετραήμερο εθνικό πένθος ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του.
Θοδωρής Λιβάνιος: «Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στις κόρες του και στους οικείους του»
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, με αφορμή την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, εκφράζει την αναγνώριση της πολιτείας για τη σημαντική προσφορά του στην Ελλάδα.
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας πολιτικός, ο οποίος τιμήθηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό με το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Προσπάθησε, άλλοτε με μεγάλη επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη, να αλλάξει τη χώρα, απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος, υπογραμμίζοντας την προσήλωση του εκλιπόντος στα καθήκοντά του.
Ο υπουργός εξήρε την προσωπικότητα του Κώστα Σημίτη, κάνοντας λόγο για έναν ακαδημαϊκό με πλούσιο έργο και μια κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. «Καθηγητής Πανεπιστημίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, κορυφαία προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευγένεια και ήθος», τόνισε.
Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στα δύο ιστορικά επιτεύγματα που φέρουν τη σφραγίδα του Κώστα Σημίτη, δηλαδή την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κρατάμε, κυρίως, τα δύο ιστορικά επιτεύγματα, που έχουν την προσωπική του σφραγίδα: Την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε. Ο Θοδωρής Λιβάνιος εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Κώστα Σημίτη: «Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στις κόρες του και στους οικείους του».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας πολιτικός, ο οποίος τιμήθηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό με το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Προσπάθησε, άλλοτε με μεγάλη επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη, να αλλάξει τη χώρα, απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών.
Καθηγητής Πανεπιστημίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, κορυφαία προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευγένεια και ήθος.
Κρατάμε, κυρίως, τα δύο ιστορικά επιτεύγματα, που έχουν την προσωπική του σφραγίδα: Την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του θα γίνει δημόσια δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στην σύζυγό του, στις κόρες του και στους οικείους του».
*Τι είναι το εθνικό πένθος
Το εθνικό πένθος είναι η επίσημη αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία ενός γεγονότος ή της απώλειας μιας σημαντικής προσωπικότητας που επηρεάζει βαθιά την κοινωνία. Αποτελεί έναν τρόπο απόδοσης τιμής και μνήμης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως σύμβολο συλλογικής θλίψης και σεβασμού.
Η κήρυξη εθνικού ή δημόσιου πένθους στην Ελλάδα αποτελεί έναν τρόπο τιμής προς σημαντικούς πολίτες ή θύματα τραγικών γεγονότων. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή συλλογικής μνήμης και σεβασμού, συχνά συνοδευόμενη από τελετές και σημαίες μεσίστια.
Η πρακτική εφαρμογή του εθνικού πένθους
- Μεσίστια σημαία:
- Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια (και συχνά σε ιδιωτικά κατόπιν πρόσκλησης) κυματίζουν μεσίστια, ως ένδειξη πένθους.
- Ακυρώσεις εκδηλώσεων:
- Κατά τη διάρκεια του πένθους αναβάλλονται ή ακυρώνονται προγραμματισμένες εορταστικές, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτό περιλαμβάνει φεστιβάλ, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες που θεωρούνται μη συμβατές με τη βαρύτητα της στιγμής.
- Δημόσια ανακοίνωση:
- Το εθνικό πένθος ανακοινώνεται επίσημα από την κυβέρνηση μέσω διαγγέλματος ή άλλης επίσημης δήλωσης. Η απόφαση λαμβάνεται από τον Πρωθυπουργό, κατόπιν διαβούλευσης με αρμόδιες αρχές.
- Κηδεία με δημόσια δαπάνη:
- Στην περίπτωση θανάτου μιας σημαντικής προσωπικότητας, συχνά οργανώνεται κηδεία με δημόσια δαπάνη, με τη συμμετοχή της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
- Δημοσιογραφική κάλυψη:
- Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους. Αναστέλλονται ψυχαγωγικές εκπομπές, ενώ η ειδησεογραφία επικεντρώνεται στο γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη πένθους.
- Μήνυμα ενότητας:
- Το εθνικό πένθος συχνά συνοδεύεται από επίσημα μηνύματα του πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας ή άλλων υψηλών αξιωματούχων, που καλούν σε ενότητα και στοχασμό.
Περιπτώσεις δημόσιου πένθους στην Ελλάδα:
- 1996: Τετραήμερο δημόσιο πένθος για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.
- 1998: Τετραήμερο δημόσιο πένθος για τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.
- 2004: Τριήμερο δημόσιο πένθος για τον πατριάρχη Πέτρο Ζ'.
- 2008: Τετραήμερο δημόσιο πένθος για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
- 2017: Τετραήμερο δημόσιο πένθος για τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
- 2021: Τετραήμερο δημόσιο πένθος για τον Κάρολο Παπούλια.
- 2022: Τετραήμερο δημόσιο πένθος για τον Χρήστο Σαρτζετάκη.
Περιπτώσεις εθνικού πένθους στην Ελλάδα:
- 1994: Τριήμερο πένθος για τη Μελίνα Μερκούρη.
- 1998: Τριήμερο πένθος για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
- 2001: Εθνικό πένθος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
- 2005: Εθνικό πένθος για το αεροπορικό δυστύχημα της Helios.
- 2007: Εθνικό πένθος για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
- 2018: Τριήμερο πένθος για τις πυρκαγιές στην Αττική.
- 2021: Τριήμερο πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη.
- 2023: Τριήμερο πένθος για το δυστύχημα στα Τέμπη.
- 2023: Τριήμερο πένθος για το ναυάγιο στην Πύλο.