Οταν το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωνε την ίδρυση της ΝΔ εξηγούσε ότι είναι η πολιτική παράταξη η οποία:

* «ταυτίζει το Εθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Εννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη»

* «επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες»

* «αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος –που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας– και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος».

 

Και βέβαια μίλησε για τις «παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς».

Δεν κάνω ιστορική αναδρομή. Ομως επικαλούμενος όλα τα παραπάνω, θέλω να δείξω ΚΑΙ γιατί η ΝΔ αποδεικνύεται η διαχρονικά πιο ανθεκτική πολιτική παράταξη της χώρας αλλά ΚΑΙ γιατί τα προτάγματα της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης ήταν και παραμένουν κινητήριες δυνάμεις για την πορεία του έθνους στο μέλλον. Η ΝΔ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εκείνοι που κόντρα σε πολλούς έκαναν τη μεγάλη εθνική και στρατηγική επιλογή να ενταχθεί η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Σήμερα παρά ποτέ αυτές οι ιδέες, που αποτελούν σημείο αναφοράς και πυξίδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο χρήσιμες, αλλά απαραίτητες. Και είναι η μόνη οδός για να πορευθεί η Ελλάδα σε ασφαλή λιμάνια. Για να αποδίδει καρπούς η δημοκρατία μας σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου, έτσι ώστε να παίρνουν όλοι μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αλλωστε η δημοκρατία λειτουργεί πραγματικά μόνο όταν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη.

Στους δε κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ακήρυκτο «πόλεμο» στα σύνορά μας –με το μεταναστευτικό, αλλά και τις αμετροεπείς απειλές της Τουρκίας– αποκτά απόλυτη επικαιρότητα η ιδρυτική δέσμευση της ΝΔ ότι «δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη. Με εκσυγχρονισμένες τις Ενοπλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδος θα κατοχυρωθεί».

Η 48η επέτειος της ΝΔ είναι εφαλτήριο για μια νέα εθνική προσπάθεια για ένα σύγχρονο Εθνικό Συμβόλαιο Ανάπτυξης, Ασφάλειας και Δημιουργίας.

 

Ο Κώστας Καραμανλής είναι Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών