Σε κλίμα έντασης και διαφωνιών μεταξύ των βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διεξάγεται η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Για τη διαδικασία και τα σημεία που προκαλούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της Επιτροπής μιλά στο «m» ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής Κώστας Καραγκούνης.
Στην Ντόρα Κουτροκόη
Φαίνεται από τις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής πως προέκυψαν αρκετά διαδικαστικά ζητήματα. Τι θα γίνει με τα πρακτικά; Ποια θα είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής;
Επιτρέψτε μου, προτού απαντήσω στην ερώτησή σας, να διευκρινίσω εξαρχής ότι δεσμεύομαι από το απόρρητο και τη μυστικότητα αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως αποφασίστηκε από την πλειοψηφία στην πρώτη μας συνεδρίαση. Οπότε αδυνατώ να σας απαντήσω για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ουσία αυτής της υπόθεσης. Για τα διαδικαστικά ζητήματα που με ρωτάτε και έχουν να κάνουν με τα πρακτικά αλλά και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, να σας διευκρινίσω τα εξής: ο Κανονισμός της Βουλής είναι πολύ ξεκάθαρος και για τα δύο ζητήματα που μου θέσατε και μάλιστα απόλυτα περιοριστικός, χωρίς να μας αφήνει περιθώρια αντίθετων ερμηνειών. Ο συνδυασμός των άρθρων 57 και 43Α ορίζει ρητά ότι τόσο τα πρακτικά όσο και η ενημέρωση περνά από το φίλτρο του απορρήτου και μας δεσμεύει όλους να τηρούμε τη μυστικότητα. Και αυτό το προβλέπει ad hoc ο Κανονισμός για την ΕΥΠ ακριβώς λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα αυτής της υπηρεσίας. Για τον Κανονισμό της Βουλής προέχει η προστασία της υπηρεσίας, γι’ αυτό και το προβλέπει ρητά και μάλιστα, αν διαλέγαμε άλλον δρόμο από αυτόν, θα ανατρέπαμε στην ουσία το άρθρο 43Α. Αποτελεί λοιπόν υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε τη μυστικότητα της διαδικασίας και προφανώς η μυστικότητα αυτή δεν μας εμποδίζει στην ουσιαστική και ενδελεχή διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.
Ποιο το νόημα της Εξεταστικής Επιτροπής αν δεν υπάρξει άρση του απορρήτου και ενημέρωση από τους αρμοδίους για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη;
Το έργο αυτής της Επιτροπής είναι εξαιρετικά σημαντικό και θεωρώ ότι, προϊόντος του χρόνου, θα καταλήξουμε σε πολύ ουσιαστικά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Τώρα το τι θα καταθέσει ο κάθε μάρτυρας που θα κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή προφανώς δεν θα του το υπαγορεύσει κανείς και είναι ελεύθερος να πει αυτά που η συνείδησή του και ο νόμος τού επιτρέπουν. Είναι περιττό να υπομνήσω ότι τα όσα πουν θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή μας. Πάντως, τα όρια του τι θα καταθέσει ο καθένας από τους μάρτυρες δεν τα θέτουν τα μέλη της Επιτροπής, αλλά ο ίδιος ο νόμος. Οπως και το αν και για ποιους επιτρέπεται η άρση του απορρήτου επίσης το προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και όχι η αυθαίρετη κρίση και σκέψη του οποιουδήποτε από εμάς.
Τι απαντάτε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι κάνετε μια προσπάθεια συγκάλυψης των όσων έχουν γίνει;
Αυτό είναι το μεγαλύτερο απ’ όλα τα μυθεύματα που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα. Πώς μπορούν να μιλάνε για προσπάθεια συγκάλυψης όταν αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει συγκαλέσει για την υπόθεση Ανδρουλάκη απανωτές Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας, έχει προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και έχει από την πρώτη στιγμή αποδεχθεί να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση– δεν έχει ψηφίσει μέχρι σήμερα θετικά σε καμία Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή που εμείς ζητήσαμε. Πώς λοιπόν μπορούν να μιλάνε για συγκάλυψη; Ισως πρέπει να βρουν κάποιο άλλο αφήγημα, διότι αυτό δεν πείθει κανέναν.
Τι θα γίνει σε σχέση με τις καταγγελίες για παρακολούθηση των κυρίων Σαγιά και Πιτσιόρλα; Πρέπει να γίνει κι άλλη Εξεταστική;
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που σας είπα και στην αρχή: δεν πρόκειται να σχολιάσω οτιδήποτε άπτεται της ουσίας της υπόθεσης. Αυτό για το οποίο σίγουρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη Εξεταστική παρά μόνο αυτή που ήδη συγκροτήθηκε. Και ο λόγος είναι ότι δεν χρειάζεται συγκρότηση άλλης διότι έχουμε τη δυνατότητα της χρονικής και θεματικής επέκτασης της έρευνας εντός αυτής της Επιτροπής. Εχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να προβούμε στις όποιες περαιτέρω εξειδικευμένες διαδικασίες ερεύνης με τα δικονομικά μέσα που μας δίνει αυτή η Επιτροπή. Οπότε ό,τι κρίνουμε αναγκαίο να εξετασθεί να είστε σίγουρη πως θα το κάνουμε.