Τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ώστε πέρα από την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την παιδική κακοποίηση να κινηθούμε και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως αυτή της πρόληψης και της ενημέρωσης, υπογραμμίζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. μιλώντας στην εφημερίδα «tomanifesto». Παράλληλα τοποθετείται για την υπόθεση των κακόβουλων λογισμικών, την εισαγόμενη ακρίβεια και τα Ελληνοτουρκικά ενώ στέλνει το μήνυμά του στους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειάς του.

Στον Νίκο Αρμένη

Παρακολουθούμε όλοι με κομμένη την ανάσα τις καταγγελίες για αδικήματα εις βάρος παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν αποκαλυφθεί κι άλλα τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα. Ποια είναι η εξήγηση που δίνετε για αυτά τα φαινόμενα στην κοινωνία μας;

Εχω την αίσθηση ότι δυστυχώς πάντα γίνονταν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η πληροφόρηση είναι πολύ πιο ισχυρή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ πιο άμεσα και συνολικά τα θύματα σπάνε πολύ πιο εύκολα τη σιωπή τους, ειδικά μετά τη γιγάντωση του κινήματος meToo.
Σίγουρα βέβαια οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών και η πανδημία έπαιξαν τον δικό τους ρόλο και επηρέασαν αρνητικά τις κοινωνικές συμπεριφορές.
Γι’ αυτό κι εγώ, βλέποντας την έξαρση τέτοιων φαινομένων, ειδικά όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, εισηγήθηκα την αυστηροποίηση των ποινών σχετικά με τον βιασμό ανηλίκων. Ομως το νομικό πλαίσιο από μόνο του δεν φθάνει. Στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα αποτροπής, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Πρόληψη, ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση φορέων. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε και να τα συμφωνήσουμε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Για την υπόθεση των κακόβουλων λογισμικών, αρκεί η θεσμική αντίδραση και η έρευνα της Δικαιοσύνης;

Είναι παραπάνω από αναγκαία. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή επισημάνθηκε από την κυβέρνηση η ανάγκη να υπάρξει ένα επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο σχετικά με τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών αλλά και μια απάντηση στην προμήθεια και χρήση των παράνομων λογισμικών.
Αυτό το αντιμετωπίζουμε με τον νόμο που εισηγούμαστε και περιμένουμε περαιτέρω εποικοδομητικές προτάσεις απ’ όλα τα κόμματα και τους θεσμικούς φορείς. Ειδικά για την άρση του απορρήτου των πολιτικών προσώπων, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και τώρα μπαίνουν αυστηρά φίλτρα που να καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την άρση. Οπως και η πρόβλεψη να απαγορευθεί με ποινή φυλάκισης, η κατοχή ή η εμπορία κακόβουλου λογισμικού και επιπλέον να επανέλθει σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια η χρήση των λογισμικών αυτών.
Οσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, τον λόγο πια τον έχει η Δικαιοσύνη. Και θεωρώ ότι όσοι καταγγέλλουν με ευκολία το οτιδήποτε γύρω από αυτήν την υπόθεση, καλό είναι να εισφέρουν και τις αντίστοιχες αποδείξεις. Αλλιώς θα μιλάμε για Novartis μέρος δεύτερο. Ψεύδη δηλαδή, συκοφαντίες, λάσπη στον ανεμιστήρα, μήπως και σκοράρουν κάτι στο μικροκομματικό τους χρηματιστήριο. Λάσπη που τελικά γύρισε επάνω τους και τους συντροφεύει σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο. Και απ’ ό,τι φαίνεται τελικά δεν έμαθαν τίποτε από τα λάθη τους.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ροκανίζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Πώς θα βγει ο χειμώνας;

Με τη συνεχή προσπάθειά μας να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οπως δεσμεύτηκε ο υπουργός των Οικονομικών, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για να ανακουφίσει τους πολίτες από τη λαίλαπα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Ουσιαστικά θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε και τα προηγούμενα τρία χρόνια που τόνωσε με τεράστια ποσά την ενεργό ζήτηση, ενίσχυσε το εισόδημα των Ελλήνων, ελάφρυνε φορολογικά τους πολίτες και θεράπευσε τις πληγές που μας κληροδότησε η φοροεπιδρομή της πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την εξίσωση βέβαια λείπει η βοήθεια της Ευρώπης. Διότι αν η Ε.Ε. σκύψει έμπρακτα στο πρόβλημα που ταλανίζει όλες τις οικονομίες των κρατών-μελών, τότε οι δημοσιονομικές δυνατότητές μας θα πολλαπλασιαστούν. Μακάρι να έχουμε σύντομα καλά νέα. Κατά τα λοιπά, ισχύει αυτό που είπα και στην αρχή: συνεχίζουμε το έργο μας, γι’ αυτό και μας εμπιστεύονται οι πολίτες.

Ερχομαι στα Ελληνοτουρκικά. Η ακραία ρητορική, οι απειλές και οι επιθέσεις από την πλευρά της Αγκυρας δεν σταματούν. Θεωρείτε ότι είναι για εσωτερική κατανάλωση λόγω των εκλογών στη γειτονική χώρα ή δεν αποκλείετε ένα θερμό επεισόδιο;

Θερμό επεισόδιο δεν πρόκειται να γίνει διότι η Ελλάδα δεν είναι η ίδια που ήταν πριν από τρία χρόνια. Η χώρα μας έχει ενισχυθεί στρατιωτικά, έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και έχει δομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες. Η Τουρκία, πολύ πιθανό και για εσωτερική κατανάλωση, έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης. Οπως έχω επισημάνει αρκετές φορές, η πολιτική της αυτή είναι αδιέξοδη. Γι’ αυτό και υφίσταται τις κυρώσεις ως προς την προμήθεια αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και επαπειλείται με αντίστοιχες κυρώσεις από πλευράς ΕΕ. Κρατάει αμφίσημη στάση σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αυτό το χρεώνεται αρνητικά από τις μεγάλες δυνάμεις. Προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που η ίδια άνοιξε σε περιφερειακό επίπεδο, ακόμη και με μουσουλμανικές χώρες, επιχειρεί να κρατήσει το κεφάλι έξω από το νερό, εκλιπαρώντας τη Δύση για τα άλλοτε αυτονόητα, που βαθμιαία έχασε, και γενικά πληρώνει την αμφιλεγόμενη πολιτική της των τελευταίων ετών. Αντίθετα, η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη συγκυρία και έπεισε τη Δύση να στραφεί προς εμάς για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας. Στο τέλος της ημέρας εμείς βγαίνουμε κερδισμένοι.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους της περιφέρειάς σας;

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο νομός με τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης. Εχουμε ολοκληρώσει σχεδόν όλα τα οδικά δίκτυα, έχουμε το μεγαλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας αυτό του Ακτίου- Βόνιτσας, έχουμε το Πλατυγιάλι, το μεγαλύτερο λιμάνι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, έχουμε ισχυρή αγροτική παραγωγή και βέβαια ένα αξιοζήλευτο παραγωγικό δυναμικό. Ολοι αυτοί οι παράγοντες εγγυώνται δυναμική πορεία της τοπικής οικονομίας μας για το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν βέβαια εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν και εκεί εστιάζω τις προσπάθειές μου. Ενδεικτικά αναφέρω τη σύνδεση της Ιονίας οδού με το Αγρίνιο, την προώθηση της σύνδεσης Αγίου Βλασίου-Καρπενησίου, τη δημοπράτηση της μαρίνας Παλαίρου και του τουριστικού καταφυγίου Βόνιτσας, το αρδευτικό της Μακρυνείας, την αποκατάσταση και ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Αγρινίου, την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και πολλά άλλα. Εγιναν πολλά θα συνεχίσω να διεκδικώ ακόμη περισσότερα.