«Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η πιο αξιόπιστη παράταξη με σημαντικό έργο και συνεχίζει να δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες», δηλώνει στο «Μανιφέστο» ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα τρία χρόνια δεν πρέπει να υπάρξει καμία ημέρα χαμένη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κύριε υφυπουργέ, ποια θεωρείτε την κύρια αιτία που η Νέα Δημοκρατία έμεινε τόσο μακριά από τον στόχο που είχε θέσει ο πρωθυπουργός ως προς το ποσοστό σας στις ευρωεκλογές;

Η τεράστια αποχή έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έστειλε ένα πολύ ηχηρό και ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς την κυβέρνηση, προς την αντιπολίτευση. Το μήνυμα που λάβαμε το ερμηνεύσαμε, όπως ακριβώς δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ των ευρωεκλογών, ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να είμαστε πιο άμεσοι, πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί. Χωρίς πολλά λόγια, με πολλή δουλειά και παραγωγή έργου. Διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις και προχωρούμε προς τα εμπρός, προσπαθώντας ακόμη πιο σκληρά να δώσουμε λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, όπως είναι η μάχη κατά της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η επιτάχυνση των ρυθμών σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες. Ολοι μας κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Αυτό θα κρίνουν και οι Ελληνες πολίτες στο τέλος της τετραετίας, όταν θα γίνουν εκλογές, σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση.

Εκτιμάτε ότι υπάρχει τρόπος να σας εμπιστευθούν εκ νέου οι πολίτες που έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη του Ιουνίου;

Ασφαλώς και μπορούμε να πείσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας, που προτίμησαν να στείλουν μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία, στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, ότι η παράταξή μας παραμένει η πιο αξιόπιστη παράταξη, που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο έως τώρα και που συνεχίζει, με εντατικό ρυθμό, να ασχολείται με τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Πολλώ δεν μάλλον όταν, αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πρόταση από τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, τα οποία βρίσκονται σε βαθιά περιδίνηση με τα εσωτερικά τους προβλήματα. Ολα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα αυτής της κυβέρνησης στους κρίσιμους τομείς, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι σαφής και απόλυτη: Καμία χρονοτριβή, καμία δικαιολογία, καμία μέρα χαμένη. Σηκώσαμε τα μανίκια και τρέχουμε ακόμη πιο γρήγορα. Εχουμε τρία χρόνια μπροστά μας ως τις επόμενες εκλογές και είμαι βέβαιος ότι όταν θα στηθούν οι εθνικές κάλπες η Νέα Δημοκρατία θα κριθεί θετικά από το έργο της. Ωστόσο, δεν χρειάζονται περισσότερα. Μόνον δουλειά και παραγωγή έργου.

Πώς κρίνετε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης; Και αναφέρομαι κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Επειδή και τα ίδια δεν δείχνουν να ανακάμπτουν, μήπως ο εφησυχασμός θα βλάψει το κόμμα σας;

Στη Δημοκρατία χρειάζεται πάντοτε να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, και μια ισχυρή αντιπολίτευση, που θα ασκεί κριτική, θα ελέγχει, θα καταθέτει τις δικιές της προτάσεις. Δεν το λέμε υποκριτικά, το εννοούμε πραγματικά. Μια κυβέρνηση γίνεται ακόμη καλύτερα όταν το κοινοβουλευτικό σύστημά μας λειτουργεί ομαλά, με κανόνες Δημοκρατίας, και όχι απλώς με τοξικό λόγο και συνθήματα, όπως κάνει, κυρίως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα μια τέτοια αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Παρακολουθούμε ήδη, έναν χρόνο τώρα, τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και ευχόμαστε, ειλικρινά, να ξεπεράσουν την εσωτερική κρίση και να ασχοληθούν με τα προβλήματα του τόπου. Τα εσωτερικά προβλήματα αφορούν στα κόμματα, αλλά, εν πολλοίς, αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία, η οποία περιμένει προτάσεις και λύσεις. Οι εποχές σήμερα απαιτούν πολύ καλά αντανακλαστικά, που δεν επιδεικνύουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητά σας στο υπουργείο που αναλάβατε;

Σηκώσαμε τα μανίκια από την πρώτη ώρα που βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση ευθύνης. Την ίδια ημέρα, μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, επισκεφθήκαμε και είχαμε συσκέψεις με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιο Καΐτεζίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες συναντηθήκαμε στο ΥΜΑΘ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Αμυνας για θέματα πυροπροστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα για τον νέο δικαστικό χάρτη στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οπως προείπαμε, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: να ανεβάσουμε πιο ψηλά τη Μακεδονία και τη Θράκη. Δεν χρειάζεται εφευρετικότητα ούτε φαντασία για να καθορίσει κανείς τις κινήσεις του. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Θράκη δείχνουν, από μόνες τους, την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Οφείλουμε να εκπέμπουμε, με κάθε τρόπο, το μήνυμα ότι η Βόρειος Ελλάδα δεν είναι μόνον μια περιοχή της πατρίδας μας, αλλά, κυρίως, ότι είναι η είσοδος από την Ασία στην Ευρώπη και, πρωτίστως, η νοτιοανατολική πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών - μελών. Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η περιοχή μας δεν είναι μόνον μια περιφέρεια της Ελλάδος, αλλά, ταυτόχρονα, μια περιφέρεια της Ευρώπης. Κάθε επισκέπτης, που εισέρχεται στο βορειοελλαδικό χώρο, πρέπει να αντιλαμβάνεται, με τον πιο έντονο τρόπο, ότι βρίσκεται στην Ενωμένη Ευρώπη. Μια τέτοια στρατηγική, με πολύ συγκεκριμένους στόχους και τρόπους, τους οποίους σχεδιάσαμε και θα παρουσιάσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα, μπορεί να θωρακίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά την περιοχή μας και να αποτελεί, ταυτόχρονα, και μια μόνιμη απάντηση προς όλους, φίλους, γείτονες, εταίρους, συμμάχους ότι η Βόρειος Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας.

Από τις πρώτες κινήσεις που κάνατε ήταν να διοργανώσετε σύσκεψη για την πυροπροστασία. Ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας με τις φωτιές. Εσείς είστε αισιόδοξος; Και γιατί;

Σε μια κρίσιμη κατάσταση πρέπει να υπάρχει έγκαιρος και γρήγορος συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων. Αυτό κάναμε κι εμείς. Συγκαλέσαμε, πριν από περίπου δέκα ημέρες, μια ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό των φορέων της Μακεδονίας - Θράκης για θέματα πυροπροστασίας, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, αρμόδιου για θέματα πυροπροστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τη συμμετοχή 230 εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και των φορέων του βορειοελλαδικού χώρου. Συμμετείχαν οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι της Μακεδονίας και της Θράκης, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των Δασαρχείων, των Υγειονομικών Περιφερειών, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΗ του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, καθώς και εκπρόσωποι του Αγίου Ορους, όπως και άλλοι υπεύθυνοι για την πολιτική προστασία. Σκοπός μας είναι να συντονιστούμε καλύτερα όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο. Λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά.

Προετοιμάζετε, ήδη, μια νέα μεγάλη σύσκεψη αυτή την εβδομάδα.

Την επόμενη Τετάρτη συγκαλούμε το Συντονιστικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για την παρακολούθηση των έργων του FlyOver και τις επιπτώσεις που προκαλεί η κατασκευή του, παρουσία των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, των υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου και Βασίλη Οικονόμου και υπηρεσιακών παραγόντων. Θα συμμετάσχουν όλοι οι συναρμόδιοι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης, όπως ο περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι, η Αστυνομία κ.ά. Θέματα προς συζήτηση θα είναι η εντατικοποίηση των υφιστάμενων μέτρων, η σχεδίαση νέων μέτρων, ο προγραμματισμός κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η εξεύρεση χώρων προσωρινής στάθμευσης και η πρόβλεψη αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής της κυκλοφορίας.

Οπως, ήδη, ανακοινώσαμε, το Συντονιστικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει, από εδώ κι εμπρός, τακτικά, κάθε δεκαπενθήμερο. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης μας άμεσα, ώστε οι συνθήκες ζωής να γίνουν καλύτερες. Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.

Σε λίγους μήνες το μετρό θα αποτελεί πραγματικότητα και για τους Θεσσαλονικείς. Προς ποια κατεύθυνση θεωρείτε ότι θα βοηθήσει;

Ολα είναι έτοιμα για να παραδοθεί αυτό το εμβληματικό, αλλά και τόσο ταλαιπωρημένο έργο στην κοινή χρήση. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο μετρό, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης μας. Επιτέλους, αυτό το έργο, που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως Γιοφύρι της Αρτας, παραδίδεται σε λίγους μήνες. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Οι συμπολίτες μας περιμένουν πράξεις. Το μετρό θα συμβάλει αποφασιστικά και στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος του βορειοελλαδικού χώρου, της Θεσσαλονίκης, αλλά θα σημάνει, παράλληλα, ότι με τη σημερινή κυβέρνηση η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους τις υποδομές που χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσει ως μια πόλη «στρατηγείο» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Φυσικά, απαιτούνται και άλλες υποδομές. Πάντως, το μετρό είναι ένα έργο που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την πόλη μας.

Σας ανησυχεί η προκλητική ρητορική της νέας ηγεσίας των Σκοπίων; Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της χώρας μας;

Η Ελλάδα παρατηρεί και καταγράφει τις επανειλημμένες παραβιάσεις, που έρχονται από την πλευρά των Σκοπίων. Παράλληλα, όμως, παρατηρούν και η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα την αλαζονική συμπεριφορά των Βόρειων γειτόνων μας. Εμείς πρόκειται να θέσουμε το θέμα αυτό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, για να καταδείξουμε όσα συμβαίνουν με αυτή την, κατά τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, «εθνικά συμφέρουσα» Συμφωνία. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «χάρισε» στο γειτονικό κράτος, πέραν όλων των άλλων, το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Εμείς, ως Ν.Δ., καταγγείλαμε εκείνη τη Συμφωνία ως εθνικά επιζήμια και την καταψηφίσαμε στην Βουλή. Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματά της. Οι Σκοπιανοί δεν σέβονται ούτε καν τα συμφωνηθέντα, καταργούν το Βόρεια και χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Μακεδονία. Εμείς, από την πλευρά μας, τους θυμίζουμε ότι η Μακεδονία είναι μία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική.

Η Ελλάδα παρατηρεί, καταγράφει και αναμένει. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με τη σειρά του, έστειλαν, ήδη, το μήνυμα προς όλες τις πλευρές: Οσο συνεχίζεται αυτή η προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους των Σκοπίων, οι γείτονες θα πρέπει να ξεχάσουν τη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία τους. Ως κράτος - μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρώπη. Δυστυχώς, όμως, τόσο τα Σκόπια με την ακραία εθνικιστική συμπεριφορά τους όσο και τα Τίρανα, με την προκλητική στάση τους, απέναντι στους Βορειοηπειρώτες, με αποκορύφωμα τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Φρέντη Μπελέρη και την «ψευδοαπογραφή», δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.