Κορωνοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα και τα επόμενα βήματα

by MANIFESTO

Παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 9 το βράδυ ισχύει από σήμερα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις,  επαναλειτουργούν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια πάρκα για επίσκεψη έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

Οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα επιτρέπονται χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή για το sms 6. Επιπλέον επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, δηλαδή το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Παράλληλα από την Κυριακή, 21 Μαρτίου, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου.

Τέλος, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.

Το επόμενο βήμα

Τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της «υγείας» της οικονομίας αναζητεί η κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να επαναφέρει τη ζωή των πολιτών σε κανονικότητα απελευθερώνοντας μια σειρά από δραστηριότητες, ανάμεσά τους και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Το πολύμηνο lockdown στην αγορά, με το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού να μετρούν σχεδόν ένα εξάμηνο με κατεβασμένα ρολά, έχει φέρει στα όριά τους τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα έχει προκαλέσει και ψυχική κόπωση στο σύνολο των πολιτών εξαιτίας των απαγορεύσεων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, μόνο από τα κατεβασμένα ρολά στο λιανικό εμπόριο έχουν χαθεί από την αγορά περί τα 7 δισ. ευρώ με το μηνιαίο κόστος να ανέρχεται μόνο για τα ταμεία του Δημοσίου στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η εστίαση οι απώλειες θα είναι πολλαπλάσιες. Μάλιστα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, συνολικά ο χαμένος τζίρος των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας έφτασε τα 41,6 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα στην αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων εναλλακτικά σχέδια για την επαναλειτουργία της αγοράς και ήδη σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καθολική αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο, τηρουμένων των μέτρων, η αγορά παίρνει μικρές ανάσες. Εχει γίνει ωστόσο κατανοητό και από τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων ότι η μέχρι σήμερα αυστηροποίηση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε υγειονομικό επίπεδο ενώ επιβάρυνε σημαντικά και την οικονομία.

Για τον λόγο αυτόν το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται πλέον στο άνοιγμα δραστηριοτήτων σε διαφορετικές φάσεις μέχρι την καθολική λειτουργία του συνόλου της αγοράς. Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των καταστημάτων υπηρεσιών περιποίησης νυ-χιών με ραντεβού.

Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων πιθανή ημερομηνία είναι η 29η Μαρτίου αλλιώς θα μετατεθεί για μία εβδομάδα αργότερα. Για τον σκοπό αυτόν θα ενεργοποιηθεί ένας αριθμός SMS, το 13032, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τρεις ώρες ώστε να πραγματοποιούν τις αγορές τους. Η χρήση του συγκεκριμένου αριθμού SMS θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά την ημέρα και ο σχεδιασμός είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με την περιοχή στην οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να κινηθούν για να κάνουν τα ψώνια τους.

Ακολούθως εντός του Απριλίου και πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει πετύχει το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, με την εστίαση να βγάζει τραπεζάκια έξω περίπου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα και μόνο σε εξωτερικούς ή καλά αεριζόμενους ημιυπαίθριους χώρους. Στόχος είναι, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα ώστε να μην οδηγηθεί ξανά σε λου-κέτο η αγορά.

Η λειτουργία των επιχειρήσεων σε όλες τις δραστηριότητες θα γίνει με μέτρα που προβλέπουν αναλογία πελατών με βάση τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων, χρήση μάσκας και απολυμαντικών μέσων από εργαζομένους και πελάτες, αλλά και συχνά τεστ Covid για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων.

Στην τελευταία φάση και ειδικότερα εντός Μαΐου θα ανοίξει και ο τουρισμός, η λειτουργία των επιχειρήσεων του οποίου θα γίνει με βάση συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα