Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης επιχειρήσεων και πολιτών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Χρήστος Σταϊκούρας: Εφαρμόζουμε πολιτικές ώστε να κρατήσουμε την οικονομία μας όρθια και ζωντανή

Για βαθιά κρίση λόγω κορωνοϊού, που θα γίνει βαθύτερη και θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομία εφέτος (έστω και παροδική), καθώς και για σημαντική βραχυπρόθεσμη ζημία στην οικονομία που θα διευρυνθεί, και για συρρίκνωση του πλούτου της χώρας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για να περιοριστούν οι δυσμενείς αυτές συνέπειες από την πανδημία, ο υπουργός προανήγγειλε τη σημαντική διεύρυνση από την επόμενη εβδομάδα του πλαισίου προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα, είπε, θα υλοποιηθούν παράλληλα με πολιτικές, τον επόμενο μήνα, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Ενώ, με την εξειδίκευση σήμερα των πρωτοβουλιών, καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί- που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας- και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Το νέο πακέτο έρχεται να προστεθεί σε αυτά που έχουν ήδη ληφθεί και έχουν συνολική ταμειακή επιβάρυνση 6 δισ. ευρώ- μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο-, ενώ το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, ή στο 2,5% του ΑΕΠ, υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που χθες ήταν στο 2% του ΑΕΠ. Είναι δε δεδομένη η αύξηση της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από την επόμενη εβδομάδα, μέσα τον Απρίλιο, τόσο λόγω της διεύρυνσης των δικαιούχων, όσο και λόγω της μείωσης των εσόδων από την οικονομική συρρίκνωση.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, τέλος, ότι είναι χρέος όλων να υπάρξει συμπεριφορά με ψυχραιμία και υπομονή και με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε η έξοδος από αυτήν την έκτακτη και εξωγενή κρίση να γίνει με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογηθεί, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής:

«Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συλλογικά, έγκαιρα και με πλήρη επίγνωση της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης, κατέστρωσε, και μέρα με την ημέρα υλοποιεί, ένα σοβαρό, συνεκτικό και δυναμικό πακέτο μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, για ανέργους και ευάλωτα εισοδηματικά στρώματα.

Στόχος μας είναι να παρεμβαίνουμε με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, συντονισμένα, μεθοδικά και ψύχραιμα, προβαίνουμε σε εξειδίκευση στοχευμένων μέτρων, που δυναμικά ξετυλίγονται. Δημιουργούμε κύκλους κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού που πλήττονται. Και μάλιστα πλήττονται σημαντικά, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο.

Εξασφαλίζουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της κάθε κοινωνικής ομάδας. Έχουμε ήδη ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων, για τον εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία και τον επιχειρηματία.

Καλύπτουμε έτσι, για τον μήνα Μάρτιο, ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Γι’ αυτό, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας. Και θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Είμαστε εδώ, υλοποιώντας άμεσα πολιτικές, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η χρονική έκταση της πανδημίας στη χώρα μας. Στηρίζουμε την κουλτούρα της συνέπειας, αλλά και του σεβασμού στις μεγάλες θυσίες της κοινωνίας. Το κράτος απλώνει δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας, στο μέτρο του εφικτού, τους εργαζόμενους και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Κατανέμουμε, δίκαια, το βάρος της υγειονομικής κρίσης, με μεγαλύτερη συμμετοχή του Κράτους, αλλά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Εφαρμόζουμε πολιτικές ώστε να κρατήσουμε την οικονομία μας όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα μας και στην μετά-κορονοϊό εποχή.

Συγκεκριμένα, με τις πρωτοβουλίες που εξειδικεύουμε σήμερα:

1ον. Καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις.

2ον. Καλύπτονται 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας.

3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Για να έχουμε μία αίσθηση των μεγεθών, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνεται επίσης στα 2 δισ. ευρώ. Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία και το δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που χθες, σύμφωνα με την παρουσίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Ecofin, ήταν στο 2% του ΑΕΠ.

Είναι μάλιστα δεδομένη η αύξηση της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από την επόμενη εβδομάδα, μέσα τον Απρίλιο, τόσο λόγω της διεύρυνσης των δικαιούχων όσο και λόγω της μείωσης των εσόδων από την οικονομική συρρίκνωση. Και δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της κρίσης.

Απαιτείται συνεπώς σωφροσύνη και ρεαλισμός, μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις.

Θέλω να είμαι ειλικρινής: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορoνοϊού.

Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση, με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Θα τα καταφέρουμε».

Άδωνις: Ανεύθυνες πληροφορίες περί επιβολής capital controls

Επιταχύνονται οι διαδικασίες παροχής εγγυοδοσίας στις επιχειρήσεις και ενδεχομένως θα προχωρήσει η δανειοδότηση κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων από τις αρχές Μαΐου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, για την εξειδίκευση των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού: «Η κυβέρνηση επιταχύνει, όσον αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τους στόχους για το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Ενώ στην αρχή είχαμε ανακοινώσει ότι στόχος ήταν να το έχουμε έτοιμο στα τέλη Μαΐου, υπολογίζουμε ότι μετά την πάρα πολύ εντατική προσπάθεια που κάναμε με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Τσακίρη, θα πάμε αρκετά γρηγορότερα και θα είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, ενδεχομένως και από τις αρχές Μαΐου, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στόχος μας είναι όταν με το καλό η Ελλάδα ξεπεράσει την κρίση της επιδημίας του κορονοϊού, με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, να βάλουμε γρήγορα μπρος όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς να αφήσουμε καμία απολύτως πίσω ως “θύμα” αυτής της πολύ μεγάλης και πρωτοφανούς κρίσης».

Τα μέτρα δεν είναι τα τελευταία

Ο υπουργός υπογράμμισε: «Θέλω να πω σε όλους τους επιχειρηματίες και όλους τους εργαζομένους ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, δεν είναι τα τελευταία. Εβδομάδα με την εβδομάδα κι όσο η κυβέρνηση αναγκαστικά αποφασίζει δραστικότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, και άρα δημιουργείται μεγαλύτερη ζημία στην πραγματική οικονομία, τόσο εμείς εδώ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και πλέον διευρυμένα μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων.

Επαναλαμβάνω: Το σχέδιο μας προχωράει με σταθερότητα. Είμαστε γρηγορότερα στο χρονοδιάγραμμα και χάρη στις πολύ καλές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε ολοένα και μεγαλύτερους βαθμούς ευελιξίας για να κάνουμε την δουλειά μας.

Δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ -γιατί η πατρίδα μας πέρασε τα προηγούμενα χρόνια και μια μεγάλη φάση αντιευρωπαϊσμού – τι θα συνέβαινε εάν στην παρούσα κρίση, είμαστε χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι το καταλαβαίνουμε και καλό είναι να το συνεκτιμήσουμε για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης παρά τις προηγούμενες περιπέτειες».

Διάψευση

Τέλος, ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά «πληροφορίες» για επιβολή capital controls, τις οποίες χαρακτήρισε «ανεύθυνες», σημειώνοντας ότι αποτελούν πρωτοφανή προσπάθεια κάποιων να βλάψουν τη χώρα. Όπως είπε: «Ανεύθυνες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με διάφορες ανακοινώσεις περί επιβολής capital controls κατά τον τρόπο που ακούστηκαν σήμερα, αποτελούν πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν και να πλήξουν πραγματικά την χώρα. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο προφανώς δεν υφίσταται καθώς το τραπεζικό μας σύστημα – κι ευτυχώς γι’ αυτό – είναι απολύτως σταθερό, ίσως και από τα πλέον σταθερά σήμερα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα καταφέρνει να ξεπεράσει την κρίση με επιτυχία και όλοι μαζί, με πειθαρχία, μέθοδο και οργάνωση, εάν συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε, σύντομα θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό εργαζόμαστε, αυτό θα κάνουμε και αυτό θα πετύχουμε».

Βρούτσης: Διασφαλίζεται πλήρως το δώρο Πάσχα, τα εργασιακά δικαιώματα

«Όλοι μαζί ενωμένοι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο κρίση, έτσι ώστε στο τέλος αυτής της δύσκολης δοκιμασίας να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα και να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε το προηγούμενο διάστημα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

«Τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων, που επλήγησαν από αυτήν την πρωτοφανή πανδημία του κορωνοϊού, εξειδικεύουμε τις δέσμες μέτρων, που έχουν ανακοινωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, όπως είπε, οι τελευταίες δέσμες μέτρων εξειδικεύονται, ως εξής:

Α. Μέτρα για εργαζόμενους

Για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις, (δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες), προβλέπεται:

– Η αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

– Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

– Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.

– Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία τους.

– Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

– Η καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους, από τη στιγμή που αυτή είναι πρώτη κατοικία.

– Η διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

– Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, με την απαγόρευση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Β. Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν μέχρι πέντε εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ, προβλέπονται:

(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες, επιπρόσθετα, αποζημίωση 800 ευρώ.

(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ό,τι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.

Στις ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), προβλέπονται:

(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες ό,τι και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά, με πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα.

(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ό,τι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.

– Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφληση των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.

– Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων, ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν, των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.

– Μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εφόσον εξοφληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.

Γ. Μέτρα για τους άνεργους

– Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για δύο μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότησης έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

– Αποζημίωση, ύψους 800 ευρώ, για όσους έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Άρα, αυτοί που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που, βάσει ΚΑΔ, πλήττονται (εκτός από τις προαναφερόμενες ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων) και οι εργαζόμενοι αυτών, καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Δ. Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται -είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ- προβλέπονται:

– Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

– Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών.

Συγκεκριμένα:

α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020, αντίστοιχα.

β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020, καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

– Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών, εκτός ΦΠΑ, σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα αρχικώς προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

– Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

– Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.

– Η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται, μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντος νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.

– Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.

– Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

– Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.

Ε. Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης-μισθώματα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Υπογράφηκαν και αναρτήθηκαν, σήμερα, οι δύο ιδιαίτερα σημαντικές υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους, ύψους 800 ευρώ, καθώς και η στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων μέσα από τη μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας και επαγγελματικής).

Παράλληλα, είναι έτοιμα τα δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζομένους, τα οποία θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες που ετοιμάστηκαν σε πολύ γρήγορο χρόνο: η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες, η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου και θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.