Μπορεί τα καταστήματα να έκλεισαν εύκολα, αν και απρόθυμα, την άνοιξη, στο δεύτερο κύμα, ωστόσο, της πανδημίας αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση για τις κυβερνήσεις από την Ιταλία μέχρι την Ιρλανδία να πείσουν πολίτες και επιχειρήσεις για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων, και άρα την συμμόρφωσή τους με αυτά.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού χτυπάει σφοδρά την Ευρώπη με τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις να ανακοινώνουν νέα μέτρα, μερικό ή γενικό lockdown. Όπως και να’ χει σε κάθε περίπτωση οι περιορισμοί πλήττουν την επιχειρηματικότητα, μιας και οδηγούνται στο κλείσιμο πολλά είδη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την εστίαση και την διασκέδαση στις περιπτώσεις μερικού lockdown μέχρι την πλήρη αναστολή κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιπτώσεις του καθολικού lockdown.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, όπου έχει επιβληθεί γενικό lockdown για ένα μήνα οι μικρές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για άδικα μέτρα που ευνοούν τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τους διαδικτυακές γίγαντες όπως η Amazon. Με την Amazon είχαν ήδη εξοργιστεί όταν η εταιρεία ξεκίνησε πρόωρα τις εκπτώσεις για την «Black Friday» που υποτίθεται ότι είναι προγραμματισμένη για τις 27 Νοεμβρίου.

Στην Ιταλία, από την άλλη, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις, όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, η Γένοβα και το Παλέρμο. Οι πολίτες διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων που έχουν επιβληθεί στην ιταλική επικράτεια και θέλουν κλειστά τα σινεμά, τα θέατρα και τα γυμναστήρια ενώ προβλέπουν κλείσιμο της εστίασης στις 18:00.Επίσης, οδηγοί ταξί κατέλαβαν την κεντρική πλατεία στο Τορίνο ενώ ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Κρεμόνα χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια.

Οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας απελπίζονται καθώς βρίσκονται, όπως υποστηρίζουν, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα  λόγω του «τρομακτικού» αριθμού νέων κρουσμάτων, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα.

Να σημειωθεί ότι στην Ιταλία καταγράφηκαν χθες 28.244 νέα κρούσματα κορωνοιϊού ενώ  353 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται μάλιστα  για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, από τις 6 Μαΐου μέχρι σήμερα.

Αυτές οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες υποδεικνύουν τα στενά όρια στις επιλογές που διαθέτουν πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που από τη μία επιθυμούν να αποτρέψουν την κατάρρευση του συστήματος υγείας και από την άλλη ελπίζουν να αποτρέψουν το κλείσιμο της οικονομίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, είχε δηλώσει  ότι δεν επιθυμούσε ένα δεύτερο γενικό lockdown. Προχώρησε, ωστόσο, σε αυτή την επιλογή, εν μέρει υπό πίεση από την επιστημονική κοινότητα της Γαλλίας, σημειώνουν οι Financial Times.

Την  κίνηση αυτή του προέδρου της Γαλλίας ακολούθησε μερικές μετά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο οποίος, επίσης, τασσόταν σθεναρά κατά του μέτρου.

Τα μέτρα πλήττουν τους μικρομεσαίους;

Στη Γαλλία έχει ανοίξει ο διάλογος σχετικά με το κατά πόσο είναι δίκαια τα μέτρα που κλείνουν ένα βιβλιοπωλείο, για παράδειγμα, αλλά αφήνουν ανοικτά τμήματα πώλησης βιβλίων στα μεγάλα καταστήματα και τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις μικρές επιχειρήσεις, η γαλλική κυβέρνηση υποχώρησε επιβάλλοντας και στα σούπερ μάρκετ της χώρας τους ίδιους περιορισμούς που ισχύουν για την πώληση μη απαραίτητων αγαθών στα μικρά καταστήματα λιανικής. Κίνηση που όμως ερμηνεύεται ως ευκαιρία για τους εμπόρους λιανικής με διαδικτυακή παρουσία που επωφελήθηκαν που έχουν ούτως ή άλλως από την πανδημία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απάντησαν με δισταγμό στις αντιδράσεις, σημειώνουν οι FT. Στην Fnac-Darty, μια γαλλική αλυσίδα λιανικής που πουλάει ηλεκτρονικά, υπολογιστές, βιβλία, μουσική και παιχνίδια, αρχικά επετράπη να παραμείνει ανοιχτή επειδή θεωρήθηκε ότι εμπορεύεται απαραίτητα προϊόντα, όπως εκτυπωτές και φορητοί υπολογιστές. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις των βιβλιοπωλείων και των επιχειρήσεων εμπορίας παιχνιδιών, η αλυσίδα  αναγκάστηκε να κλείσει  τα τμήματα με τα μη απαραίτητα προϊόντα.

Αντιμέτωπες με παρόμοιες αντιδράσεις, οι βελγικές αρχές απαγόρευσαν επίσης σε μεγάλους λιανοπωλητές, όπως τα σούπερ μάρκετ, να πωλούν προϊόντα που θεωρούνται μη απαραίτητα.

Στη Γερμανία που από χθες κινείται σε ρυθμούς μερικού lockdown, δεν παρατηρούνται προβλήματα αυτής της μορφής καθώς η χώρα έχει αφήσει ανοιχτό το λιανεμπόριο κλείνοντας μόνο την εστίαση και την διασκέδαση, όπως ισχύει δηλαδή στις περιοχές της «κόκκινης» ζώνης στη χώρα μας.

Η απόφαση αυτή της Γερμανίας στηρίχθηκε από επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης  σε μέρη όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν, όπως σε συναυλιακούς χώρους ή στα εστιατόρια, παρά στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία σπάνια καταγράφονται ως εστίες μετάδοσης.

«Μπορείς να κλείσεις τα πάντα. Ίσως βασικά είναι το πιο σωστό αυτό. Όμως ίσως δεν είναι το πιο πρακτικό πράγμα που μπορείς να κάνεις», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στην Ελλάδα με την επιβολή των τοπικών lockdowns στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, η ανησυχία του παραγωγικού ιστού της οικονομίας είναι έντονη.  Κοινό αίτημα είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν, την ώρα που οι υποχρεώσεις για την πληρωμή των πάγιων εξόδων τρέχουν. Η αγωνία όλων είναι πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν μετά την περιπέτεια που βιώνουν από τις αρχές του 2020, ενώ προειδοποιούν πως αναγκαστικά θα υπάρξει και αντίκτυπος στις θέσεις απασχόλησης.

Πηγή: naftemporiki