Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας μετά το αρνητικό ρεκόρ των 269 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες Τρίτη, 18 Αυγούστου, ΕΟΔΥ, με την κυβέρνηση να προχωρά σε περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και να εφιστά την προσοχή στη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας.
Στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων βρίσκονται και νέα μέτρα, με την επόμενη βδομάδα, οπότε και επιστρέφει η πλειοψηφία των εκδρομέων, να κρίνει την πορεία του ιού και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Ενώ ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε χθες την πρόσληψη 400 εργαζομένων στα νοσοκομεία, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς επίσης και την αύξηση των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο, τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι λίγο παραπάνω από 1 και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters. Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων ανέφερε πως συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κλπ ενώ έκανε έκκληση προς του πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα.
Από την πλευρά του, ο Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στα περισσότερα τεστ, αλλά και στο αυξημένο ιικό φορτίο που υπάρχει στη χώρα μας σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των 269 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, λέγοντας ότι έχει «μια επιμονή» να είναι πάνω από 200. Σημείωσε ωστόσο ότι θα ήθελε να δει και την επόμενη μέρα για να βεβαιωθεί για αυτήν την «ανησυχητική, μικρή αυξητική τάση».
«Εδώ αρκετές ημέρες παρατηρούμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Χθες αναφέρθηκαν 269 νέα κρούσματα. Η αύξηση από τα 150 κρούσματα της Δευτέρας είναι μεν σημαντική αλλά θα την χαρακτήριζα συγκυριακή. Αυτό που θα πρέπει να αξιολογήσουμε είναι πώς τα μέτρα που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο θα επηρεάσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο», εξήγησε στο protothema.gr και το ygeiamou.gr ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος.
Ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό υπογράμμισε ότι «τα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο πενθήμερο μας δίνουν ουσιαστικά μια εικόνα του τι συνέβαινε στη χώρα πριν δύο εβδομάδες. Συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση με τα ισχύοντα κάθε φορά περιοριστικά μέτρα, το αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς για COVID-19, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τους θανάτους. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο MEGA είπε ότι στην ουσία έχουμε μπει στο δεύτερο επιδημικό κύμα της πανδημίας, και θα πρέπει πολύ γρήγορα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. “Αν δεν πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα ο έλεγχος της επιδημίας θα είναι πολύ πιο δύσκολος στη συνέχεια”, τόνισε.
269 νέα κρούσματα χθες
Σε 269 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, που ανακοίνωσε χθες Τρίτη (18/8) ο ΕΟΔΥ.
Από το σύνολο των 7.472 κρουσμάτων, το 55.3% αφορά άνδρες. 1.742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 232 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από τα 269 τα 220 είναι εγχώρια, τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:
– 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων