Με τον ιό να κυκλοφορεί επικίνδυνα στην Αττική, η διασπορά να είναι μεγάλη, το ίδιο και η αύξηση των διασωληνωμένων, πραγματοποείται αυτή την ώρα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου θα εξεταστεί πακέτο μέτρων που για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σε σχετική σύσκεψη που είχαν χθες, κατέθεσε σειρά προτάσεων για το Λεκανοπέδιο, όπου η κατάσταση κρίθηκε σοβαρή, και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα, στις 6 μμ. με γενική την κατεύθυνση τα μέτρα να λαμβάνονται οριζόντια στο λεκανοπέδιο, και όχι σε επίπεδο δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων.
Μέτρα αναμένονται στο πεδίο της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στις λαϊκές αγορές, στο ωράριο των καταστημάτων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος στη χρήση μάσκας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί πρότειναν να υπάρχει μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης, ο οποίος δεν θα ξεπερνά τα τέσσερα άτομα και τα 20 για κοινωνικές εκδηλώσεις. Επίσης πρότειναν την ανατολή των δημόσιων θεαμάτων για διάστημα δύο εβδομάδων, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συγκεντρώσεις και λοιπές εκδηλώσεις καθώς και την αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης. Στη φαρέτρα των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο είναι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Επιπρόσθετα στις προτάσεις των ειδικών περιλαμβάνεται και το κλιμακούμενο ωράριο σε ιδιωτικές εταιρείες ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου διαπιστώνεται συνωστισμός.
Ανησυχητική είναι στο μεταξύ η αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις αντοχές του ΕΣΥ.
Εξαδάκτυλος: Δεν αποκλείεται να δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων και σημείωσε πως δεν θεωρεί απίθανο να υπάρξει και τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.
Σημείωσε για τα μέτρα ότι «είναι αναγκαία όπου υπάρχει συνωστισμός, διότι έτσι μεταφέρεται ο ιός». «Τον Αύγουστο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 18 νεκρούς, τον Σεπτέμβριο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 44. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε 7 ανθρώπους σε ΜΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε 59. Μπαίνουμε, λοιπόν, σε ολοένα δυσμενέστερο δειγματολογικά περιβάλλον. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση καθώς προχωράμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα», υπογράμμισε μιλώντας στον ANT1.
«Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος, σε καμία περίπτωση», προσέθεσε.
Γώγος: Κάλυψη των ΜΕΘ στο 60% από ασθενείς με κορωνοϊό
Για μια «δυναμική ροή συνεχών κρουσμάτων» στην Αττική έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6 εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αναμένεται να ληφθούν επιπλέον οριζόντια μέτρα για τον κορωνοϊό.
Όπως είπε, μάλιστα, «η κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ». Εξήγησε, παράλληλα, ότι «υπάρχει αριθμός κλινών που δεν έχει ανοίξει. Το καλοκαίρι έκλεισαν κλίνες covid που είναι στη διάθεσή μας. Και μιλάμε για σοβαρά πάσχοντες. Αυτό μας δίνει μια αίσθηση κινδύνου και πρέπει να προλάβουμε. Το σημαντικό με τον κορωνοϊό είναι να προλαβαίνεις» πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα στην Αττική είπε ότι «η κατάσταση αυτή είναι απόνερα της διασποράς στις μικρότερες ηλικίες το καλοκαίρι. Αυτή η ηλικία των 20-30 σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα των 40αρηδων μετάφερε την καμπύλη προς τους 50αρηδες και πάει τα σοβαρότερα περιστατικά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών σε μικρότερες ηλικίες κάτων των 60 ετών. Οι βαρέως πάσχοντες είναι περίπου 70 ετών κατά μέσο όρο».
«Η Αθήνα είναι μια περιοχή που η διασπορά είναι ευκολότερη, υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει εστίαση, υπάρχουν τα μπαρ, υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς που αποτελούν επιπρόσθετο κίνδυνο. Ελπίζουμε στα σχολεία να εξελιχθούν τα πράγματα όπως πρέπει. Τα παιδιά είναι λιγότεροι μεταδότες» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.
«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο τα μέτρα αλλά και η εφαρμογή τους. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη παρακολούθηση και επιτήρηση των μέτρων» πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Όπως διευκρίνισε «η πρόταση είναι η χρήση της μάσκας να είναι σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός. Δεν έχουμε μπει ακόμα στο μάσκα παντού για όλους».
Δικαιολογόντας τη σκέψη για οριζόντια μέτρα στην Αττική είπε ότι «η οριζοντίωση των μέτρων μάλλον χρήσιμο θα είναι. Σε μια πόλη που έχει τόσους δήμους ο επιμερισμός δεν θα οδηγούσε πουθενά». Ωστόσο χαρακτήρισε «πολύ προχωρημένο το να υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης ανά δήμους. Δεν υπάρχει ανάγκη για ηλικιωμένους να μετακινούνται με χαρτί». «Πρέπει να προλάβουμε» είπε για την σκέψη να υπάρξει μια περιοριστική παρέμβαση για 15 ημέρες είτε στην Αττική είτε αλλού.
Βατόπουλος: Αύξηση των διασωληνωμένων
«Έχουμε μπροστά μας ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο ελπίζω να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε» είπε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στο «μείζον πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως της αύξησης των διασωληνώσεων». Ανέφερε ως παράδειγμα όσα συνέβησαν με τη ραγδαία αύξηση κρουσματων κορωνοϊού στο Ισραήλ και τόνισε πως η αύξηση των διασωληνώσεων είναι ένα καμπανάκι ότι ίσως πηγαίνουμε προς μεγάλη αύξηση.
Επέμεινε στο θέμα της τήρησης των αποστάσεων για να μην μεταδίδεται ο ιός.
Ενώ δίνοντας μια εικόνα για τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι για την Αττική, τόνισε ότι έχουν γίνει προτάσεις από τους ειδικούς που αφορούν στη χρήση μασκών όπως επίσης σε νέους περιορισμούς για τις εκδηλώσεις.
«Η μάσκα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μην γίνεται διασπορά του ιού και δεν επηρεάζει τόσο την καθημερινότητά μας, συνεπώς πρέπει να είναι πρωταρχικό στη φαρέτρα μας εναντίον του κορωνοϊού» είπε μεταξύ άλλων.
Σύψας: Οριζόντια τα μέτρα στην Αττική
Οριζόντια, σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, 15 Σεπτέμβρη, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όπως επισήμανε, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.
«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.