Κορωνοϊός: Συναγερμός για τις κλειστές δομές

64
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, καθώς έγινε αυτό που όλοι φοβούνταν εξαρχής. Ο κορωνοϊός εισέβαλε σε κλειστές δομές, εκεί όπου οι συνθήκες ευνοούν την ευκολότερη διασπορά του, όπως προειδοποιεί από την αρχή της πανδημίας η επιστημονική κοινότητα. Κέντρα μεταναστών, φυλακές, γηροκομεία, πλοία απειλούν για εξάπλωση του ιού, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε ετοιμότητα.

Ήδη έχουν καταγραφεί 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, μετά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων. Κανένα από τα 23 άτομα που βρέθηκαν θετικά τον ιό δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου. Ενώ από τους 380 επιβαίνοντες του “Ελευθέριος Βενιζέλος” που κατέπλευσε χθες στον Πειραιά οι 119 ήταν θετικοί στον κορωνοιό.

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε καραντίνα από χθες και για 14 μέρες τη δομή της Ρτσώνας, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης είναι σε γενική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σε δομές προσφύγων προβλέποντας την ενίσχυση της προστασίας και φύλαξης του πληθυσμού. Οι δε επιβάτες του πλοίου είναι υπό συνεχή ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση.

«Στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα. Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «attack rate», δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται και κολλάει ο ένας τον άλλον και πόσο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό προσβάλλονται, είναι πολύ υψηλά σε αυτές τις καταστάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας χθες.

Ο ίδιος επέστησε στην προσοχή και στην κατάσταση  στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, υπογραμμίζοντας: “Τα πλοία κατά κάποιο τρόπο επωάζουν τη νόσο η οποία διασπείρεται ταχύτατα σε αυτά και πρέπει να παίρνονται δραστικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε στην Ελλάδα”.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην πρόληψη, στους ελέγχους και στη θεραπεία για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα και τα νησιά.
Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr