Σε επαγρύπνηση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο χθες καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων, με την Αττική να “μετρά” εκ νέου περισσότερες από τις μισές μολύνσεις και συγκεκριμένα 612 από τις συνολικές 1.151.
Τα δεδομένα αλλά και οι προτάσεις για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη των λοιμωξιολόγων και τα όποια μέτρα θα κλειδώσουν στη σύσκεψη της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της Επιτροπής.
Καμπανάκι για την Αττική χτύπησε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και στις νέες νοσηλείες. ΄Όπως είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», είπε μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στο μεταξύ σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όπου θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τους φορείς της πόλης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα, όπως η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική και μέχρι τις 5 το πρωί, αν και το σενάριο αυτό πιθανά να δημιουργεί συνθήκες νέας επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Επίσης η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές και η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές.
Παρόλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν στον ΣΚΑΪ ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι κοντά σε ένα καθολικό lockdown, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν καθιστούν αναγκαία την αυστηροποίηση των μέτρων. Ωστόσο, όλα θα κριθούν την Παρασκευή, που θα έχουν και τα στοιχεία της Πέμπτης και θα αποφασίσουν αν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα.
Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι δεν εξετάζεται κλείσιμο των σχολείων, είτε αυτό αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια είτε στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Σε ό,τι αφορά το ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο δε θεωρείται πιθανό, καθώς έχει πολλές δυσκολίες εφαρμογής σε μια περιοχή όπως η Αττική λόγω της συμφόρησης που θα προκαλούσε στους δρόμους.
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.
«Τα κρούσματα αυξάνονται, τα νούμερα στα λύματα αρχίζουν και τσιμπάνε προς τα πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι χτυπάει πάλι καμπανάκι για τη λήψη νέων μέτρων», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Σε αυτό το καινούργιο χτύπημα της καμπάνας για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος του κορονοϊού, είμαστε σοφότεροι. Πρέπει να αντιδράσουμε ακαριαία και έξυπνα για την ανάσχεση της πανδημίας. Να περιορίσουμε τη μετάδοση αλλά να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανοιχτές λειτουργίες», είπε ο κ. Ζέρβας. Πρόσθεσε, δε, πως μεταξύ των λύσεων είναι να «κρατήσουμε ανοιχτή μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αγορά να λειτουργεί μόνο με click away. Έχουμε γνώση να το κάνουμε στοχευμένα με όσο το δυνατόν λιγότερους ταλαιπωρημένους πολίτες και επιχειρηματίες, διότι έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού υπάρχει μεγάλη κόπωση στον κόσμο».
Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα και να μη χάνετε ούτε λεπτό, ενώ βαθμολόγησε με «πολύ καλά» τους Θεσσαλονικείς όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η «μεγάλη κινητικότητα από λίγους μπορεί να κάνει τη ζημιά».