Το μήνυμα του πρωθυπουργού χθες (24/9) ήταν ξεκάθαρο και προτάσσει την επιτακτική ανάγκη της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, εδεχόμενο με βαρύνουσες συνέπειες στην οικονομία αλλά κυρίως στην κοινωνία, καθώς, όπως είπε εμφατικά “η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες”.
Στο πλαίσιο αυτό, σε επαγρύπνηση είναι αρχές και λοιμωξιολόγοι για την εφαρμογή των μέτρων αλλά και για την υλοποίηση νέων, εφόσον χρειαστεί, που θα πετύχουν τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ο οποίος εξακολουθεί να καλπάζει στην Αττική, όπου καταγράφονται σταθερά το τελευταίο διάστημα πλέον των 300 κρουσμάτων. Χθες μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ανέρχονται σε 900, λόγος για τον οποίο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι. «Ήδη στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μονάδες του Υπουργείου Υγείας που κάνουν ελέγχους σε πολίτες και ευάλωτες ομάδες», υπογράμμισε.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται να τεθούν σε εφαρμογή και πάντα με γνώμονα της εξέλιξη της πανδημίας, κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες, είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αυτό ισχύει ήδη σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως οι πλατείες, ή οι ούρες στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Επίσης εξετάζεται ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά τις βραδινές ώρεςς και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες και γενικά σε ανοιχτούς χώρους. Στο τραπέζι είναι και η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65, οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ο0μάδες πληθυσμού.
Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Αττική, έκανε λόγο για «στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική». «Σας καλώ σε μια νέα εγρήγορση, χωρίς νέα μέτρα, αλλά με συνεχή εφαρμογή όσων ισχύουν και στοχευμένες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται» τόνισε μεταξύ άλλων, προτάσσοντας ανοπιχτά το δίλημμα: «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα».
Ενίσχυση των συγκοινωνιών της Αθήνας
Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθούν οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και να περιοριστούν τα φαινόμενα του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Εκατό λεωφορεία των ΚΤΕΛ μαζί με οδηγούς αναμένεται να προστεθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα στον στόλο της ΟΣΥ. Συγκεκριμένα, επιταχύνεται το αρχικό χρονοδιάγραμμα ( αρχές έτους να τεθούν σε κυκλοφορία 500 λεωφορεία, έκ των οποίων 300 με leasing και 200 μέσω σύμβασης με τα ΚΤΕΛ) και έτσι την μεθεπόμενη εβδομάδα ενσωματώνονται στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών τα 100 από τα 200 συνολικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Τα υπόλοιπα 100 λεωφορεία θα δρομολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.
Τα συγκεκριμένα λεωφορεία, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβουν την εξυπηρέτηση περιφερειακών δρομολογίων, όπως π.χ Ραφήνα, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Πεντέλη, Διόνυσο κ.α.
Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν σταδιακά τα 300 λεωφορεία με leasing.
342 κρούσματα χθες
Στο μεταξύ ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
2.726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εξήντα οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, είχαμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των 342 κρουσμάτων – 213 στην Περιφέρεια Αττικής
Από τα 342 επιπλέον κρούσματα covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 312 είναι εγχώρια και 24 συνδέονται με γνωστές συρροές. Στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφονται 213 κρούσματα.
– 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,
– 23 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση